Francúzi sú veľkí labužníci a milovníci jedla, preto nečudo, že si jednu z ich techník prípravy lahodných pokrmov vybral aj šéfkuchár Martin Novák. Jahňacie mäsko sa vďaka úprave konfitovaním bude úplne rozplývať na jazyku. Pridáte k tomu ešte pečenú kapustu a ďalšie zdravé prílohy a môžete na tanieri vyčarovať takýto labužnícky pokrm ako pravý majster kuchyne.
Obľúbený šéfkuchár Martin Novák pre nás pripravil jahňacie mäso pomaly pečené na vlastnej šťave a bravčovej masti. Po troch hodinách pomalého pečenia bude jahňacina dokonale mäkká. A za tie tri hodiny si pokojne môžete pripraviť ďalšie ingrediencie, ktoré dodajú celému jedlu neodolateľnú chuť. Pečená kapusta na jeseň nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Keď k tomu pridáte nakladané sedano (zeler voňavý) v ryžovom octe a agávovom sirupe, nakladanú horčicu, ktorá dodá jedlu trochu kyslastý podtón, a navyše upečiete aj slaninu, vytvoríte dokonale lahodnú večeru, ktorou ohúrite každú návštevu. Alebo pripravte tento božský pokrm svojej polovičke. Napriek tomu, že recept vyznie ako pre správneho chlapa, takto pripravené jedlo je práve naopak ľahké a jemné, takže si na ňom pochutí aj jemný jazýček vašej dámy.
INGREDIENCIE:
Konfitovaný jahňací bok:
2,0 kg jahňacieho boku
0,1 kg soli
0,01 kg tymianu
0,1 kg cesnaku
1,0 kg bravčovej masti
Pečená kapusta:
3,0 kg kapusty
0,1 kg masla
0,05 kg tymianu
0,10 kg soli
0,1 kg citróna
3,0 l zeleninového vývaru
Nakladané sedano /zeler/:
0,2 kg sedana
0,2 l agávového sirupu
0,002 kg feniklového semena
0,4 l vody
0,2 l ryžového octu
Nakladaná horčica:
0,02 kg semena horčice 0,1 l octu
0,1 kg cukru
Slanina:
0,2 kg slaniny
Postup:
- Konfitovaný jahňací bok:
Predhrejte rúru na 120 °C. Jahňací bok dôkladne osoľte a posypte tymianom. Pridajte olúpaný a na plátky nakrájaný cesnak. Do hlbokého pekáča nalejte bravčovú masť a vložte do nej pripravený jahňací bok. Pekáč zakryte a pečte v rúre pri 120 °C počas 180 minút alebo kým mäso nebude mäkké a šťavnaté. Po upečení mäso vyberte a nechajte odkvapkať prebytočnú masť. - Pečená kapusta:
Kapustu nakrájajte na väčšie kúsky. Rozohrejte maslo na panvici a pridajte tymian. Na panvicu pridajte nakrájanú kapustu a posoľte. Vytlačte šťavu z citróna a pridajte ju ku kapuste. Zalejte zeleninovým vývarom a pečte v rúre pri 180 °C, kým kapusta nebude mäkká a zlatohnedá. - Nakladané sedano (zeler):
Sedano nakrájajte na tenké plátky. Zohrejte vodu a nalejte ju na nakrájané sedano, aby sa zľahka sparilo. Do iného hrnca nalejte ryžový ocot a agávový sirup. Pridajte feniklové semeno a nechajte zmes zovrieť. Zalejte sedano horúcou zmesou a nechajte vychladnúť. - Nakladaná horčica:
Semená horčice zalejte octom a cukrom. Nechajte zmes stáť minimálne 24 hodín, aby semená nasiakli tekutinu a zmäkli. - Slanina:
Nakrájajte slaninu na tenké plátky a opečte ju na panvici do chrumkava. - Servírovanie:
Nakladané sedano, pečenú kapustu a nakladanú horčicu servírujte spolu s konfitovaným jahňacím bokom. Opečené plátky slaniny môžete pridať navrch kapusty alebo ako ozdobu mäsa.
Autor: redakcia
Foto: Jozef Buhaj