Taliansko nie je len krajina v Európe, ale aj životný štýl a snáď v ničom inom to človek lepšie nepochopí než na jedle či dezertoch. V máloktorej krajine sveta sú tieto veci také posvätné ako práve tu. Kto neochutnal, ako chutí sladké Taliansko, ten akoby tu ani nebol. Akým sladkým pokušeniam by ste v Taliansku mali podľahnúť?
Tiramisu
Nájsť najchutnejší a možno aj najznámejší taliansky dezert nie je jednoduché, no ak sa človek zamyslí, zrejme to bude práve obľúbené tiramisu. Poznáme ho aj u nás doma, no Taliansko je Taliansko a tak ako chutí práve tu, nebude chutiť nikde inde. Nájdete ho od Dolomitov po Sicíliu, ale ak by ste chceli skúsiť originálne tiramisu na mieste, kde vzniklo, vyberte sa na sever krajiny do mesta Treviso. Nikto vám úplne presne nepovie, kedy ho pripravili po prvý raz a možno aj v tom je kúsok mágie. Zrejme ho však poznali už na začiatku 19. storočia, no vtedy sa nepodával v kaviarničkách, ale v nevestincoch ako afrodiziakum. Tiramisu tvorí cukor, piškóty, vajcia, káva, kakao a kvalitné mascarpone. Dezert prežil turbulentné časy, a hoci sa na chvíľu vytratil, dnes opäť opantal sladké myšlienky návštevníkov Talianska a tí si ho môžu vychutnať.
Cannoli
Sicília je taká vzdialená od severného Talianska, že by sme o nej mohli hovoriť ako o odlišnej krajine. Nevidno to len na ľuďoch či histórii, ale aj na jedle a dezertoch. Práve odtiaľto pochádzajú aj slávne cannoli, ktoré dobyli všetky talianske regióny. Každý, kto dnes navštívi taliansku cukráreň, si všimne trubičky naplnené sladučkou ricottou. Tradícia hovorila o tom, že ricott a musí byť z ovčieho mlieka, no dnes ho veľmi často nahradí kravské mlieko. Nie je to všetko. Dokonalé cannoli napokon ozdobia kúskami kandizovaného ovocia, čokoládou alebo pistáciami, ktoré sú práve na Sicílii pomerne obľúbené. Ochutnajte ich v Palerme v kláštore, ale skúšajte to, kdekoľvek ich uvidíte.
Panna Cotta
Panna Cotta patrí k tradičným talianskym dezertom, a hoci sa nám na prvý pohľad môže podobať na puding, nedajte sa oklamať telom a ochutnávajte! Má v sebe krásny vzhľad, má svoju sladkosť a veľmi často ju nájdete s chuťou, ktorá sa prelína medzi vanilkou a kávou. Pochádza z talianskeho severu a kraj Piemont si ju dokonca nechal ochrániť známkou originálneho produktu. Aby mohli tvrdiť, že je to originál, musí v sebe mať smotanu, mlieko, cukor, vanilku, želatínu, rum a dokonca aj štipku marsalského vína premiešaného s karamelom. Nelámte si však hlavu, ak nájdete množstvo rôznych a dnes už aj exotickejších kombinácií. Panna Cotta si dnes žije vlastným životom a tradícia sa mieša s novinkami, takže nemusí byť už ozdobená len karamelom či čokoládou.
Maritozzi
Maritozzi ešte nedobyli Európu, no ich čas ešte určite príde. Taliani ich milujú a funguje to tak, že ak si dáte hoci len jeden kúsok, budete ich milovať tiež. Najobľúbenejšie sú v Ríme, no nemusíte cestovať len do večného mesta, aby ste ich ochutnali. Maritozzi predstavujú sladké žemličky, ktoré dokonca poznali už v staroveku, no časom sa zmenili do dnešnej podoby. Tradične ich dokonca muži dávali počas pôstu svojim vyvoleným ako symbol lásky Počas pôstu boli všetky sladkosti zakázané, no Maritozzi dostali výnimku. Najobľúbenejšie sú na raňajky, hoci ich objavíte aj počas dňa a pokojne si ich viete dať ku káve alebo čaju aj poobede či podvečer. Najtypickejšie sú tie, ktoré sú nakrojené a naplnené lahodnou šľahačkou alebo mascarpone. Tie lákavejšie Maritozzi majú v sebe dokonca aj med, môžete v nich nájsť figy, nastrúhané lieskovce a prakticky platí, že fantázii sa medze nekladú.
Sfogliatella
Taliansky Neapol nie je len miestom, kde nájdete najlepšiu pizzu v krajine, ale ukrýva v sebe aj sladké tajomstvo, akým sú sfogliatelle. Typicky neapolská sladkosť dobyla miestne pekárničky či kaviarne a nie je problém si ich vychutnať v rannom chaose mesta. Sfogliatellu tvorí niekoľko plátov takého tenučkého cesta, že keď doň zahryznete, budete počuť krásny chrumkavý zvuk. Cesto je naskladané na sebe, a preto sa niekedy o nich hovorí ako o kučeravých. Vnútri nájdete vynikajúcu ricottu alebo sladký krém a navrch ešte patrí práškový cukor. Vychutnajte si sfogliatelle k rannému kapučínu a uvidíte, ako sa k sebe perfektne hodia.
Torta Barozzi Milovníci čokolády by pri tejto torte mali spozornieť. Torta Barozzi je totiž najlepším čokoládovým dezertom celého Apeninského polostrova a rozhodne by ste sa do nej mali zahryznúť. Vytvorili ju na sklonku 19. storočia v mestečku Vignola v provincii Modena a pomenovali ju na počesť renesančného architekta Giacoma Barozziho da Vignolu. Čokoládová senzácia obsahuje nielen množstvo tmavej horkej čokolády, ale aj maslo, vajcia, cukor, mandle (alebo občas arašidy), kávu a rum. Všetko je dokonale vyvážené a napokon z toho vznikne malá talianska závislosť od sladkostí.
Cassatella
Sicília dala Taliansku množstvo dezertov a okrem Cannoli si ľudia zamilovali aj sladučkú Cassatellu. Pochádza zo sicílskej Catanie a tradične sa podávala počas festivalu sv. Agáty, patrónky mesta. Cassatelle na prvý pohľad pripomínajú prsia a nebude to len popustenou uzdou fantázie. Skutočne ich vytvorili tak, aby evokovali prsia svätej Agáty, ktorú týrali tak, že jej ich odsekli kliešťami, pretože sa odmietla vydať za rímskeho prefekta. Casatelle sú výnimočne chutné. Koláčik je poliaty polevou, takže netušíte, čo sa skrýva pod ňou, no stačí sa zahryznúť a rozoznáte ricottu a špongiovitú povahu dezertu namočeného v likéri. Nechýbajú tu ani kúsky kandizovaného ovocia, čokoláda a na vrch sladkosti sa dá na ozdobu kandizovaná čerešňa.
Tartufo
Hoci je talianske slovíčko „tartufo“ v preklade hľuzovka, nezľaknite sa, že by ste ju dostali namiesto sladkosti. Jednak by ste sa nedoplatili a potom reč je o talianskych dezertoch, nie? Sladkosť menom tartufo pochádza z mestečka Pizzo z talianskej Kalábrie. Mal ho vytvoriť ešte v roku 1946 Dante Veronelli, ktorému pomáhal Giuseppe De Maria. Obaja boli čarodejníci so sladkými chuťami a vošli do histórie svojím dezertom, ktorý sa preslávil po celom Taliansku. Predstavte si kúsok zmrzliny, ktorá má v sebe sladučký sirup a napokon sa obalí do čokoládového obalu. Presne to je esencia tohto dezertu. Tartufo vyzerá ako guľôčka, a aby sa znásobila jej dokonalosť, môže sa ešte obaliť v cukre alebo v kakau.
Autor: Tomáš Kubuš
Foto: Shutterstock