Škandinávia patrí k regiónom, ktoré sa veľmi často a pomerne radi spájajú s alkoholom. Najznámejším alkoholom severnej Európy je pre mnohých vodka, no rozhodne by ste nemali ostávať iba pri nej. Aké alkoholické nápoje by ste určite mali ochutnať?
AKVAVIT
Ak sa povie Škandinávia, prvý alkohol, ktorý by vám mal prísť na um, je Akvavit. Rozlieva sa naprieč škandinávskymi krajinami, a tak je doma všade a každý si ho rád prisvojí. Overil ho čas, veď koniec koncov vieme o tom, že ho ľudia poznali už od roku 1531, keď ho dokonca považovali za všeliek útočiaci na akékoľvek choroby. Za jeho vznikom stoja zemiaky či obilie a špecifickú chuť alkoholu dodáva napokon zmes byliniek a korenín, pričom prevládajúcou chuťou musí byť rasca. Možno si poviete, že to znie zvláštne, ale svet je o tom, aby ste ho ochutnávali. Akvavit pochádza z latinského aqua vitae, teda „voda života“ a verte, že vás dúšok alkoholu preberie, pretože ho obsahuje najčastejšie 40 %. Akvavit je mimoriadne obľúbený pri oslavách v krajinách Škandinávie či dokonca na Vianoce. Vďaka Akvavitu neexistujú na severe Európy hranice.
BRÄNNVIN
K najobľúbenejším švédskym alkoholom patrí bez zaváhania Brännvin, ktorého názov by sa dal preložiť ako „spálené víno“. Pije sa aj v ostatných krajinách Škandinávie, no Švédi ho milujú spomedzi všetkých najviac. Vyrába sa podobne ako Akvavit zo zemiakov či obilia, a hoci nemá žiadnu farbu, ucítite v ňom bylinky a koreniny. Od Akvavitu sa však líši menším obsahom alkoholu a ten pri Brännvine osciluje niekde medzi 30 až 38 %. Mnohí prirovnávajú chuť švédskeho Brännvinu k vodke, a ak ho ochutnáte bez ďalších prísad, uvidíte, že nie sú ďaleko od pravdy. Brännvin sa uchytil aj na Islande, kde sa z neho stal najpopulárnejší alkohol celého ostrova.
SALMIAKKI KOSKENKORVA
Škandinávska slabosť na chuť pelendreku či sladkého drievka je povestná a bolo by zvláštne, ak by ste ju
nenašli aj v alkohole. Najväčšími milovníkmi tejto chuti sú Fíni a sú to práve oni, kto vytvorili alkohol s krkolomným názvom Salmiakki Koskenkorva. Skladá sa z dvoch základných esencií a tými sú pelendrek a Koskenkorva vodka. Nemá veľmi dlhú históriu, pretože tento zaujímavý nápoj namiešali a uviedli na trh až na sklonku 20. storočia. Netrvalo dlho a získal si obrovskú popularitu. Má tmavú farbu, chuť anízu a dnes ho už nájdete aj v kokteiloch, miešaných nápojoch či ako „shot“ s ľadom. Alkohol má tradične 32 % a rozhodne by ste ho mali vyskúšať!
SIMA
Sima možno nepatrí medzi najznámejší alkohol, ale ak budete vo Fínsku, nájdete ho pomerne ľahko. Nemá však len fínske korene a objavíte ho aj v susedných škandinávskych oblastiach, kde môže mať aj názov Mead. Vo Fínsku sa tento jemne alkoholický nápoj objavil začiatkom 16. storočia, keď ho so sebou priniesli obchodníci zo severného Nemecka a Lotyšska. Sima má v sebe medový základ a špecifickú chuť fermentácie, ktorá trvá len niekoľko dní, no dostatok na to, aby sa premenila na opojný nápoj. Fíni do Simy pridávajú aj hrozienka, ktoré pustia svoju sladkosť a prirodzene ho osladia. Najčastejšie sa pije na festivaloch, oslavách či počas letných posedení s priateľmi a rodinou.
autor: Tomáš Kubuš, foto: Shutterstock, Pixabay.com, archív značiek