Bistric Restaurant v Bratislave -Záhorskej Bystrici je na scéne necelý rok a už sa stala horúcim tipom bratislavskej
gastroscény. Má vyzbieraných už niekoľko ocenení a aktuálne bola zaradená medzi najlepšie reštaurácie na Slovensku. Porozprávali sme sa s jej majiteľom Petrom Šumichrastom.
Vaša reštaurácia bola práve uvedená v aktuálnom bedekri Gurmán na Slovensku 2024, ktorý odporúča najlepšie reštaurácie na Slovensku. Očakávali ste to?
Sme príjemne prekvapení takým skorým ocenením, ktoré prišlo za menej ako rok od nášho otvorenia. Nezávislí hodnotitelia hodnotia 4 kategórie, v ktorých bodujú úroveň jedla, servisu, ponuku vín a celkovú atmosféru firmy. V každej z nich sme dosiahli úroveň, ktorá nám zaistila umiestenie medzi najlepšími na Slovensku, a je pre nás veľkou motiváciou ísť ešte ďalej.
Čomu pripisujete rastúcu obľúbenosť vašej reštaurácie? Myslím, že je to aj v koncepte, ktorý je založený na poctivých domácich receptoch a surovinách, ktoré však prešli kuchárskym umením a skúsenosťami získanými vo svete – teda rukami nášho skvelého kuchárskeho tímu. Navštevuje nás množstvo ľudí, ktorí obľubujú skvelé jedlo, ale aj dobre napárované víno – a odporúčajú nás ďalej. Je síce náročné nadchnúť skúsených gurmánov, ale vďaka tomu, že sa snažíme prekračovať hranice gastronomických konvencií a neustále skúšame nové kombinácie, táto idea sa očividne ujala a v kombinácii s tradičnými receptúrami regiónu prináša niečo nové. Kto stojí za gastronomickými kreáciami? Je to náš Chef de Cuisine Peťo Gogaľ, jeho zástupcovia Matúš Čermák a Marek Gombáš, ale za výsledkom stojí nasadenie celého tímu v kuchyni aj v priestoroch reštaurácie. Sú to všetko neobyčajne snaživí, ale aj srdeční ľudia a sme hrdí, že sa nám ich podarilo dať dokopy práve pod strechou Bistric restaurant.
Jedna zvedavá otázka: nie je destinácia prekážkou? Záhorská Bystrica predsa len nie je umiestená v centre mesta a reštaurácia môže byť z tohto pohľadu trochu v nevýhode. Ľudia, ktorí k nám chodia, nás navštevujú nielen pre jedlo a atmosféru, ale aj lokalitu, ktorá ich vytrhne z ich bežného, často uponáhľaného denného rytmu. V poslednom čase nám v čase obeda pribúdajú manažéri, ktorí prídu na dlhší obed aj s obchodnými partnermi. Kvalitné a nápadité jedlá v pokojnom prostredí s príjemnou atmosférou im obohatia deň a možno aj umožnia dokončiť alebo zavŕšiť načaté rokovania.
Je Bistric restaurant skôr rodinnou alebo „manažérskou“ destináciou? Závisí to od času, v ktorom našu reštauráciu navštívite. V rámci týždňa nás navštevujú skôr „oblekoví a kostýmoví“ návštevníci, večer a cez víkend sa prevádzka mení na miesto srdečných stretnutí rodín, známych a susedov. V každom prípade radi vítame návštevníkov v akomkoľvek štýle (smiech). Prispôsobujeme tomu aj atmosféru napríklad osvetlením či výberom hudby. Snažíme sa, aby sa všetci u nás cítili jednoducho ako doma a aby všetky formálne maniere nechali najlepšie za dverami.
autor: Peter Žoldoš
foto: archív Bistric Restaurant