Ázia sa nám najčastejšie spája s vynikajúcim jedlom, streetfoodom, no mnohých prekvapí aj perfektným výberom dezertov či sladkostí. Ak milujete sladkú bodku za jedlom, vyberte sa s nami po stopách tých najlepších dezertov, ktoré na vás v Ázii číhajú. Ktorý bude ten váš naj?
Mango Sticky Rice (Thajsko)
Thajsko je notoricky známe svojím geniálnym jedlom, no ak máte sladký jazýček, rozhodne by ste nemali vynechať slávny dezert Mango Sticky Rice, teda kúsok čerstvého manga s lepkavou thajskou ryžou. Táto kombinácia môže byť pre človeka, ktorý sa do končín juhovýchodnej Ázie vypravil po prvýkrát, trochu zvláštna, ale uvidíte, ako všetko do seba zapadá. Dušou dezertu je síce sladučké mango, ale vynikajúcu chuť dodáva jedlu aj ryža, ktorá sa tesne pred podávaním poleje kokosovým mliekom a kokosovým krémom. Thajčania hovoria, že najlepší je dezert v apríli a máji, keď je sezóna manga a je najchutnejšie z celého roka. Tento dezert poznali už aj siamskí králi, a tak verte, že je overený časom.
Cheesecake (Japonsko)
Môže sa cheesecake prebojovať medzi najlepšie dezerty celej Ázie? Môže! No musí to byť japonský cheesecake, ktorý vytvoril svojho času Tomotaro Kuzuno, čím spustil v krajine sladký ošiaľ. V 60. rokoch 20. storočia sa ocitol v Berlíne, kde si zamiloval miestny tvarohový koláč a rozhodol sa ho doma v Japonsku pretvoriť do lokálnej chuti. Znížil dávku cukru aj tvarohu, spravil ho nadýchanejší a ikona bola na svete. Ak sa dnes zahryznete do japonského cheesecake, budete mať pocit, akoby ste si odhryzli kúsok najchutnejšieho oblaku z oblohy. Je mimoriadne mäkký a najprv sa s ním chcete hrať a potom ho zjesť. Ak budete v japonskom meste Fukuoka, zastavte sa vo štvrti Hakata-ku, kde nájdete originálny podnik Uncle Tetsu’s Cheesecake a ulovíte gastronomický zážitok.
Ais Kacang (Malajzia)
Malajzia je v juhovýchodnej Ázii známa svojím miešaním národností, etník či náboženstiev a aj vďaka tomu vyzerá malajzijská kuchyňa unikátne, že sa nedá s ničím porovnať. Najlepším dezertom tropickej Malajzie je dezert zvaný Ais Kacang, ktorý v sebe ukrýva explóziu mnohých chutí. Predstavte si, že dostanete misku s nastrúhaným ľadom, do ktorého sa pridá sladké kondenzované mlieko, kokosové mlieko, ovocná šťava, ktorá môže byť napríklad z liči, ružový sirup, a aby toho nebolo málo, napokon sa pridá aj fazuľa, kukurica, želé či kúsky nasekaného kokosu. Niektoré verzie obsahujú aj oriešky, hrozienka či iné drobnosti, no aj keď dostanete iba základ, dlho sa na dezert budete pozerať. Explózia farieb a chutí, to je presne to, čo Ais Kacang vystihuje.
Kulfi (India)
India je krajina, kde si milovníci sladkého prídu rozhodne na svoje, pretože samotní Indovia na neho nedajú dopustiť. Sladkosti nájdete na trhoviskách, v reštauráciách aj štýlových a kultových cukrárňach a bude ich tu od výmyslu sveta. Medzi všetkými však dominuje kulfi. Ak ste nikdy nepočuli o indickej odpovedi na zmrzlinu, zrejme ste kulfi dosiaľ prehliadali. Ak ho však ochutnáte, zmení to váš pohľad na zmrzlinu a vďaka kulfi budete mať Indiu medzi TOP krajinami sveta s najlepšou zmrzlinou. Neveríte? Len si predstavte zmrzlinu, v ktorej budú kúsky pistácií a šafran. Svoj pôvod má kulfi v Perzii, ale India ho doviedla do dokonalosti. Jedna ochutnávka nebude nikdy stačiť a čoskoro sa na tento sladký dezert namotáte.
Bubble Waffle (Hong Kong)
Najlepší dezert nemusí byť mimoriadne rafi novaný a ani nepotrebuje mať v sebe desiatky surovín či ohúriť cenou. Vždy je prvoradá chuť a tú „bublinkové wafl e“ z Hong Kongu rozhodne majú. V poslednom čase sa Bubble Waffl e, ktoré majú svoj základ v Hong Kongu, dostávajú čoraz viac do Európy a dokonca aj k nám, tak už to nie je veľká neznáma, no pred rokmi by ste boli na uliciach ázijského veľkomesta prekvapení, aké sú populárne. Tvorí ich iba vajce, maslo, mlieko, cukor a soľ, no vďaka tradičnej forme, do ktorej sa naleje cesto, sa na wafl iach vytvoria guľôčky, teda bubliny. Dnes sa úplne presne nevie, kedy sa v Hong Kongu po prvý raz objavili, no mnohí spomínajú, že to bolo tesne po druhej svetovej vojne či pred jej koncom, keď bol nedostatok potravín, peňazí aj vajec. Na uliciach v Hong Kongu nenájdete žiadnu slávnejšiu sladkosť než práve tieto wafle.
Watalappam (Srí Lanka)
Vynikajúci dezert, ktorého meno je jemný jazykolam, nepatrí v Európe medzi najznámejšie sladkosti, ale spomeňte ho na Srí Lanke a každý sa začne predbiehať v tom, aby vás nasmeroval tam, kde ho majú najlepší. Watalappam zosobňuje karamelový puding s kokosovým mliekom, do ktorého sa primieša chuť sladeného mlieka, kešu orieškov, kardamómu, klinčekov či škorice. Len si predstavte tie ingrediencie a viete, že máte čo dočinenia s unikátnou chuťou. Watalappam môže mať svoje korene niekde medzi Indonéziou a Malajziou, no práve tu na Srí Lanke sa z neho stala lokálna legenda. Ak by vám náhodou ešte chýbal cukor, radi vám ho polejú sirupom.
Kunefe (Palestína, Jordánsko)
Jeden z najdokonalejších dezertov Blízkeho východu je sladučké kunefe. Jeho domov je v Palestíne, najmä v okolí mesta Nablus, odkiaľ pochádza aj vynikajúci neslaný syr, ktorý je dušou celého dezertu. Z Palestíny sa dostal do priestoru Blízkeho východu, a tak ho viete ochutnať na mnohých miestach. Kunefe sa pripravuje zo špeciálnych tenučkých cestovín, ktoré sa zapekajú na podnose. Naplní sa syrom, ktorý sa napokon bude krásne naťahovať, a na záver sa podleje sirupom, posype pistáciami, a ak sa chcete zamilovať, vezmite si k tomu ešte kopček zmrzliny či kaymak. Vynikajúce ho robia v starom Jeruzaleme neďaleko Damaskej brány.
Baklava (Turecko, Sýria)
Ázia má mnoho tvárí a tá orientálna na tanier prinesie kultovú baklavu. Kto by ju už dnes nepoznal, však? Baklava je dokonalá cukrovinka a na výber budete mať z viacerých možností od tých, kde prevládajú vlašské orechy, med či pistácie. V kvalitnej cukrárni stačí ukázať prstom a už aj sa katapultujete do presladeného neba. Základom baklavy sú tenučké pláty cesta a tradícia hovorila, že v kuchyni sultánov tých plátov muselo byť dokonca 50, čo zvládli len tí najväčší majstri. Ak chcete ísť za pravlasťou baklavy, vydajte sa do turecko-sýrskeho pohraničia a v tureckom meste Gaziantep nájdete tú najlepšiu na svete.
Autor: Tomáš Kubuš
Foto: Shutterstock