Andrea, pochádzaš z krásneho talianskeho ostrova Sardínia. Na Slovensko si prišiel v roku 2003 a dnes si úspešný podnikateľ v oblasti gastronómie. Zlé jazyky tvrdia, že si začínal iba s päťtisíc eurami?
Áno, je to tak, pochádzam priamo z juhu Sardínie, no mal som desaťtisíc eur, nie päť (smiech). Časť peňazí som si požičal od rodičov a časť som si zarobil v Lago di Garda. Pracoval som tam v hoteli na úplne všetkých pozíciách, aké si len viete predstaviť, spolu s bratom Alessiom, ktorý je odo mňa o sedem rokov starší a vždy bol mojím vzorom. Veľa ma naučil a dodnes je mojou oporou a pravou rukou aj tu, na Slovensku. Máme ešte mladšiu sestru Silviu, no tá žije v talianskom Trentine spolu s rodinou.
Ako vnímaš úspech?
Úspech je veriť si a pracovať na sebe každý jeden deň. Mať vysoké ciele, ale zároveň nikdy nezabúdať, odkiaľ si prišiel a ako si začínal. Vždy treba mať nohy pevne na zemi a motiváciu. Dôležité je vzdelávať sa, stále sa pozerať dopredu a vedieť sa poučiť z minulosti.
Máš nejaké obľúbené jedlo z detstva, ktoré je typické pre Sardíniu a varilo sa u vás doma?
Mamička, paradoxne, pochádza zo Sicílie a môj otec zo Sardínie, kde dodnes spolu žijú. Sú manželmi už 52 rokov. U nás doma sa varili takmer každý deň cestoviny, morské plody, ale aj známa sardínska špecialita mliečne prasiatko i typické tradičné jedlo s názvom „sa panada“. Je to cesto plnené jahňacím mäsom alebo rybou, sušenými paradajkami s olivovým olejom, hráškom a zemiakmi. Toto jedlo milujem dodnes.
Tvoje prvé jedlo, ktoré si uvaril?
Moje prvé jedlo boli cestoviny a potom pizza.
Prečo si sa rozhodol stať sa šéfkuchárom?
Asi preto, že som bol stále hladný (smiech).
Čo pre teba znamená jedlo?
Jedlo je zážitok. Pre mňa symbolizuje chvíle s rodinou, pohodu, ale zároveň skromnosť. Viem si predstaviť iba chutný chlieb a olivový olej.
Okrem talianskej kuchyne obľubuješ nejakú inú?
Milujem sushi, ale i tú slovenskú.
Prezraď nám dôvod, prečo viedli tvoje kroky práve na Slovensko?
Naše cesty sú dávno napísané. Preto som práve tu. V Taliansku som spoznal Slovenku a spolu s ňou som prišiel do Ružomberka, odkiaľ pochádzala. Po roku sme sa rozišli, no prežil som tam pätnásť rokov a musím priznať, že som si Slovensko zamiloval. Naučil som sa váš jazyk a začal som hrať profesionálne futbal.
Slováci ma zobrali do partie. V roku 2003 som si otvoril prvú prevádzku. Mal som vtedy iba 23 rokov. Otvoril som koktejl bar s antipasti, volal sa Gatto Boracho, čo v preklade znamená Opitý kocúr. Moja túžba posúvať sa ďalej ma priviedla do hlavného mesta. 11. decembra 2017 sme otvorili reštauráciu na Krížnej ulici v Bratislave tlačovkou uvedenia seriálu Oteckovia. Snažím sa ale znásobovať investície. Ako som spomenul, rodičia mi na začiatku požičali na rozbeh peniaze, všetky som im vrátil a podporujem ich dodnes, pretože vo mňa verili. Netreba zabúdať, ako sme začínali, ja stále v mojich reštauráciách pracujem a spolupracovníkov si dnes už vyberám. Najlepšia reklama je spokojný zákazník. Vďaka tomu sme patrili v roku 2021 k TOP 10 najlepšie zarábajúcim reštauráciám na Slovensku.
Ako si vnímal našu krajinu, keď si sem po prvýkrát prišiel?
Zima. V Ružomberku bolo aj -20 stupňov. A máte veľmi ťažký jazyk. V tom čase bolo pre Taliana všetko na Slovensku relatívne lacné. Mali sme už euro a vy ešte koruny. No dnes je asi drahšie na Slovensku ako v Taliansku.
A čo slovenské ženy? Aké sú podľa teba v porovnaní s Taliankami?
Je známe že slovenské ženy sú krásne a na celom svete nám ich závidia. Aj ja som šťastný, že mám pri sebe krásnu slovenskú priateľku. No netreba zabúdať, že krása nie je v živote všetko. Talianske ženy sú podľa mňa viac rodinne založené, najmä na juhu Talianska.
Si úspešným šéfkuchárom a majiteľom vychytených reštaurácií U Taliana – Sapori Italliani a Da Andrea v Bratislave. Čo odlišuje tvoj gastronomický koncept od iných a v čom sú vaše služby špecifické?
Zákazníci ma poznajú osobne a často ma stretávajú v jednej alebo druhej prevádzke. Snažím sa dať do svojej práce úplne všetko. Dôležité je, aby sa naši zákazníci cítili dobre, príjemne, ako u mňa doma.
Nedávno si premenil roky chátrajúci objekt v Horskom parku v Bratislave na luxusnú reštauráciu Da Andrea s parkom a bazénom. Ako si sa dostal k tomuto projektu a pre akú klientelu je určený?
Bola to náhoda, ale ako hovorím, náhody neexistujú. Ak niečo chceš, tak si to pritiahneš. Budova bola v hroznom stave, zdevastovaná. Som vďačný, že sa nám tento projekt podaril, pretože dnes vyzerá tak, ako si zaslúži. Reštaurácia je otvorená úplne pre každého, kto si chce dopriať chvíľu relaxu. Objavíte krásne výhľady alebo si užijete bazén kúsok od centra Bratislavy s pocitom, že ste na dovolenke mimo Slovenska. Koncept je zameraný na sezónne prvotriedne suroviny. Menu meníme štyrikrát do roka, ale nehľadajte tam spagetti carbonara, tie si môžete dať u nás na Krížnej. Tam nájdete aj skvelé talianske výberové potraviny, ktoré pochádzajú priamo od dodávateľov a mojich priateľov z detstva. Ponúkame kvalitnú kávu, olivový olej, syry, šunky, prosecco, cestoviny. Teda sapori italiani, čo znamená talianske chute. Reštauráciu otvárame raňajkami o ôsmej, môžete pokračovať nákupom talianskych potravíno deviatej a obedom o jedenástej.
Počas dvoch rokov covidu utrpel najviac škôd práve sektor cestovného ruchu a gastronómie, ako ste prežili toto náročné obdobie?
Nebolo ľahké. No ľahké to nie je ani teraz, ale vidíme svetlo na konci tunela. A treba vždy myslieť pozitívne. Prežili sme vďaka našim stálym zákazníkom. Tí si aj počas covidu od nás objednávali cez donášku. Čašníci začali robiť šoférov, a tak sme sa snažili neprepúšťať ľudí. Ja som bol aktívny na instagrame. Zdieľal som množstvo receptov, a to nám napokon prinieslo aj veľa nových zákazníkov i spoluprác.
Si pravidelným hosťom televíznych relácií, kde sa varí. Ako sa ti spolupracuje na takýchto typoch projektov?
Mám ich veľmi rád. Výborne sa mi spolupracuje s Karin Majtánovou, Ivetou Malachovskou a Andreou Chabroňovou v Dámskom klube. Začínal som s nimi v roku 2015. Ďalšou reláciou je Teleráno. Aby som ráno navaril pre divákov a hostí, odchádzal som z Ružomberku o druhej hodine v noci. Účinkoval som aj v talianskej televízii RAI UNO v programe o varení. Musím priznať, že v talianskej televízii je oproti slovenskej oveľa väčšia zábava.
Ako vnímaš rozdiel medzi gastronomickými trendmi vo svete a na Slovensku?
Keďže tu žijem už 20 rokov, viem porovnať, kde bolo Slovensko predtým a kde je teraz. Momentálne aj u nás nájdeme veľa top reštaurácií, pokiaľ by sa nachádzali na západe Európy, dostali by už dávno Michelinskú hviezdu. V Taliansku sa hovorí: „Nauč sa remeslo, zíde sa ti.“
Tvoje vízie a plány do budúcna?
Rád by som mal úspešnú letnú sezónu, veľa spokojných zákazníkov, šťastných zamestnancov a ktovie… nechám sa aj prekvapiť. Mojou motiváciou je dosiahnuť stanovený cieľ a už zajtra dosahovať ďalšie. Chcel by som mať na Slovensku vlastnú reláciu s názvom „Na cestách s Talianom“ o gastronómii a cestovaní po Taliansku.
VIZITKA
Celé meno: Andrea Ena.
Prezývka: Andy, Adela.
Vek: 45
Dátum narodenia: 11. 11.1978
Znamenie: Škorpión.
Miesto narodenia: Sardegna, Decimoputzu.
Mesto kde aktuálne žiješ a pôsobíš: Bratislava.
Povolanie: Podnikateľ, kuchár, čašník a každá profesia, ktorá je u mňa v reštaurácii potrebná.
Dosiahnuté úspechy: Ocenenie pre obe reštaurácie od talianskej komory, patríme medzi TOP odporúčané talianske reštaurácie na svete, umiestnenie medzi TOP 20 kuchármi na Slovensku v roku 2022, Da Andrea – TOP New Restaurant 2022 na Slovensku.
Záujmy: futbal, autá, rodina a relax.
Sny a ciele: Túžim mať naďalej krásnu rodinu a spokojných zákazníkov. Chcem, aby moji rodičia mohli byť aj naďalej hrdí na to, čo robím.
DOTAZNÍK
Životné motto: Buďte skromní, ale nie pri plnení svojich snov.
Najväčší profesionálny vzor: Franco Pepe.
Najlepšia televízna relácia: Chef´s table: pizza.
Najobľúbenejšie jedlo: Najradšej varím risotto. A moje obľúbené sú morské plody.
Najlepší drink: Voda a aperol spritz.
Najobľúbenejšia cestovateľská destinácia: Možno to vyznie banálne, ale Sardínia