Posedenia s priateľmi či s rodinou? Užite si sezónu grilovania a vychutnajte si nejeden gastronomický zážitok, ktorý si viete pripraviť doma!
Grilovačka ako od šéfkuchára
Grilovanie je krásna činnosť. Ste vonku na čerstvom vzduchu, v letný podvečer býva dlho svetlo, čím sa predlžuje príjemný čas a k tomu sa popod nos vinie omamná vôňa grilovaného mäsa. Ako si však grilovanie naplno vychutnať a vytlačiť z vášho jedla maximum? Je to téma, ku ktorej má, zdá sa, každý čo povedať a platí pri nej povestné „sto ľudí, sto chutí“. Každý má svoje vlastné rituály a recept, ako najlepšie grilovať a akákoľvek odchýlka od jeho cesty je pokazenou grilovačkou. Nedajte sa však odradiť a využite niektoré z našich rád na to, ako si dokonale ugrilovať mäso tak, aby bolo ozdobou záhradnej párty, na ktorú ste sa už mesiace tešili.
Začíname!
Peknou myšlienkou spojenou s grilovaním je to, že dokonalá grilovačka je alchýmia. Musíte nájsť súlad dreva, dymu a mäsa, pretože práve táto svätá trojica napokon rozhodne o výslednej chuti. Obľúbené je grilovanie na dreve, no ani kvalitné drevené uhlie (vyvarujte sa toho, ktoré vonia benzínom) nie je na zahodenie. Môžete použiť aj elektrický gril, ale bude vám na ňom chýbať ona povestná vôňa a chuť dymu. Mnohí si práve bez nich grilovačku nevedia predstaviť. Pripraviť sa na skvelú grilovačku nie je nič komplikované, stačí splniť len niekoľko dôležitých pravidiel. Alfou a omegou úspechu bude to, ako sa postavíte k mäsu. Musíte dopredu vedieť, čo má byť výsledkom grilovania Bude to šťavnatý stejk alebo ten najlepší hamburger? K najobľúbenejším mäsám na grilovanie patrí hovädzina a z nej siahnite po Tenderloin stejku (Filet Mignon), Strip stejku, Flat Iron stejku, Sirloin stejku alebo kvalitnom T-Bone. Fantázii sa však medze nekladú
a na gril môžete použiť čokoľvek.
Ako na to?
V prvom kroku by ste si mali mäso poriadne vyutierať čistou utierkou, aby ste ho zbavili vlhkosti. To vám napokon na mäse zachráni krásnu skaramelizovanú krustu. Vlhkosť pridáva paru, a tá by ju potrápila. Mäso nesoľte dlho dopredu, pretože soľ vyťahuje vlhkosť a opäť by ste o chrumkavosť prišli. Soľ a kvalitné čierne korenie dajte na mäso až tesne pred tým, než ho položíte na gril. Nechajte ho na grile bez toho, aby ste ho kontrolovali, dotýkali sa ho alebo obracali. Dajte mu chvíľku času, aby sa „odlepilo“ samo, vtedy nechá gril na mäse charakteristické odtlačky. Keď sa začne mäso farbiť do hnedých odtieňov, obracajte ho z jednej aj druhej strany, až kým je hotové. Na skvelý výsledok si musíte chvíľku počkať. Keď mäso ugrilujete, mali by ste ho dať dole z grilu a nechať odpočívať. Ak je horúce, má vlastnosť strácať chuť, no keď sa jemne ochladí, zmení sa jeho štruktúra, a práve to dá vyniknúť maximálnej chuti a šťavnatosti. V skratke, nechajte stejk odpočívať aspoň desať minút pred tým, než ho začnete krájať. Cítite už v ústach tú fantastickú chuť?
RECEPT: T-BONE STEJK V MARINÁDE S KOŇAKOM
Radi experimentujete a chcete byť hviezdou tohtoročnej grilovačky? Skúste si tento skvelý recept, kde sa pretnú dva fantastické elementy. Kvalitný stejk a skvelý koňak. Toto musíte ochutnať!
Na tento recept budete potrebovať:
2 T-Bone stejky (ideálne by mal mať každý cca 700 gramov a byť aspoň 4 centimetre vysoký). Na marinádu si pripravte lyžicu limetkovej šťavy, dve lyžice olivového oleja a tri – štyri lyžice koňaku. Ako prílohu si vyberte špargľu, cherry rajčiny alebo zeleninu podľa chuti.
Stejky by ste mali vybrať z chladničky polhodinu pred tým, než ich položíte na gril. Marinádu pripravíte tak, že zmiešate limetkovú šťavu, olivový olej a koňak. Všetko dobre premiešajte a touto zmesou potrite stejky. Pridajte soľ a čierne korenie. Stejk grilujte asi 6 minút z každej strany, a keď ho pretočíte, dajte mu ešte jedno kolo marinády. Takto sa vôňa a chuť koňaku vsiakne do jeho štruktúry a spolu s dymom a ohňom vytvoria dokonalý pôžitok. Na grile si pripravte aj zeleninu a máte ozdobu večera.
RECEPT: MARINÁDA S PIVOM A PERFEKTNÝ STEJK
Pivo a mäso idú k sebe, nemyslíte? Prečo potom počas grilovačky neskúsiť, ako bude chutiť perfektný stejk v pivnej marináde! Pivná marináda je skvelým vynálezom, pretože pivo sa dokáže dostať hlbšie do mäsa a ovplyvniť jeho chuť.
Na tento recept budete potrebovať:
Stejk (najviac sa hodí Skirt alebo Flat Iron), olivový olej, pivo (najlepšia v našich končinách je česká Plzeň alebo iné ležiaky), worcesterskú omáčku, ocot, soľ, dijonskú horčicu (podčiarkne chuť), šalotku, cesnak (najlepší je roztlačený), tymian a sladkú papriku.
Roztlačte si cesnak, nadrobno nakrájajte šalotku a pridajte kúsky tymianu. Pridajte olivový olej, lyžičku worcestrovky, trochu octu a lyžicu horčice. Všetko to poriadne premiešajte a prilejte do zmesi pivo. Až potom pridajte stejky, ale dajte pozor, aby boli celé ponorené. Nechajte ich takto odpočívať minimálne tri hodiny, no pokojne tam môžu ostať aj celý deň, len ich nezabudnite dať do chladničky. Pred tým, než sa pustíte do grilovania, vyberte stejky z chladničky a aspoň polhodinu ich nechajte vonku. Pridajte k nim soľ a čierne korenie a položte na gril. Grilujte, kým nebude z jednej strany stejk hnedý a obráťte ho. Po tom, ako ho dáte dolu z grilu, nechajte ho odpočívať asi 10-15 minút a môžete ho nakrájať a servírovať.
Mohlo by vám zachutiť:
Kobe steak: Čo poviete na najdrahší steak na svete?
Gastroextáza: Čo je lepšie – steak alebo sex?
Šťavnatejší a chutnejší steak? Vedci vedia, ako na to