Kamkoľvek príde, získa si popularitu a vyšvihne sa medzi tie najobľúbenejšie. Pho je koncentrovaná chuť Vietnamu, no viete, ako toto jedlo vzniklo a kde sa objavilo? Vyberme sa po stopách unikátnej polievky!
Ako sa zrodila legenda
Každý, kto navštívil Vietnam, si poriadnu porciu dokonalej polievky Pho zamiloval a dodnes o nej sníva. Vďaka čoraz kvalitnejším vietnamským reštauráciám či podnikom si už skvelé Pho viete vychutnať aj doma a môžete tak v spomienkach uletieť na všetky krásne miesta, ktorými Vietnam disponuje. Príbeh Pho je dnes tak zamotaný, že sa už nedá ukázať prstom na jedno miesto a s určitosťou tvrdiť, že práve odtiaľto tento kulinársky kúsok neba pochádza. Do podoby, ako ho poznáme dnes, sa dostáva niekedy začiatkom 20. storočia a kým niektorí hovoria, že sa narodilo v meste Nam Dinh v delte Červenej rieky, iní lokalizujú jeho pôvod do známeho Hanoja. Isté však je, že Pho pochádza zo severného Vietnamu. Aj tu sa nám však príbeh zamotáva, pretože jedna z vetiev, ktorá hľadá pôvodné korene, spomína čínsky Kanton, pretože aj tam ľudia poznali podobnú polievku s byvolím mäsom, ktorá sa vo Vietname zmenila na hovädzinu, pridalo sa niekoľko drobností a vznikla legenda. Sem tam sa objaví informácia, že aj Francúzi majú svoj podiel na vytvorení dokonalého Pho, ale mnohí Vietnamci túto polievku poznali pred tým, než sa začalo koloniálne obdobie. Počas francúzskej vlády sa však zvýšila spotreba hovädzieho mäsa a to mohlo príbeh Pho trošku ovplyvniť. Spočiatku ho poznali len na severe krajiny, no po tom, ako sa rozhorel konflikt v Indočíne v polovici 20. storočia, dali sa do pohybu masy ľudí a Pho sa odrazu z Hanoja dostalo až na juh do vtedajšieho Saigonu. Tu sa udomácnilo v 60. rokoch a hoci išlo o jednu a tú istú polievku, rivalita severu a juhu sa podpísala aj na nej. To platí aj dnes, a teda polievky Pho na juhu a severe Vietnamu majú jemné odlišnosti.
Pho pre všetkých
Základom a esenciou kvalitného Pho je dokonalý vývar, ktorý sa pripravuje pokojne aj 12 až 15 hodín. V ňom musíte objaviť ryžové rezance a tenučké kúsky hovädzieho mäsa. K tomu prihodíte bylinky, ktorým dominuje čerstvý koriander, čierne korenie, jarnú cibuľku, čili či limetku a až potom sa môžete hrať na jemné odlišnosti regiónov. Pho na severe je o čosi slanšie a Pho na juhu zase jemnejšie, má vyššiu sladkosť a obsahuje viac zeleninových doplnkov. Rezance sú v južnej verzii tiež o čosi menšie, než na severe. Stále hovoríme o verzii zvanej Pho Bo, tá predstavuje práve hovädzinu, no dnes nájdete aj varianty s inými druhmi mäsa a vo Vietname je obľúbené aj Pho Ga s kuracím mäsom či dokonca kačacím mäsom. Za posledné roky sa popularita Pho znásobila a dnes patrí k ikonickým jedlám, ktoré vystihujú celú krajinu. Ochutnávali ju všetky dôležité návštevy Vietnamu od Clintona po Obamu a dokonca stále platí to, že najlepšie chutí v malých podnikoch na vietnamskej ulici, kde si sadnete na plastovú stoličku a vychutnáte si svoju misku teplého Pho. Sŕkate polievku, paličkami si naberáte rezance a pred očami sa odohráva príbeh vietnamskej ulice.
Recept na dokonalé Pho
Na prípravu originálneho vietnamského Pho budete potrebovať tieto suroviny: čerstvý zázvor, nakrájaný na malé kúsky, cibuľu, hovädzie kosti na vývar, kvalitné hovädzie mäso, vodu, jarnú cibuľku, rybiu omáčku, cukor, aníz, badián, klinčeky, škoricové drievko, kardamón, semienka feniklu, koriander, soľ, ryžové rezance.
Príprava Pho je na prvé počutie pomerne komplikovaná, no viete zo seba spraviť majstra. Príprava totiž prebieha v niekoľkých stupňoch, a tak musíte venovať pozornosť vývaru, ale aj drobnostiam, ktoré následne do neho prinesú chuť. Dôležitým elementom, ktorý dáva Pho chuť, je zázvor s cibuľou. Tie nakrájajte a opečte buď na priamom ohni, alebo na suchej, rozpálenej panvici bez oleja. Pečiete ich dovtedy, kým nebudú mať spálený povrch. Na tej istej panvici môžete popražiť aj všetky koreniny. Klinčeky, badián, škoricu, kardamón aj fenikel. Keď sa pustíte do vývaru, je dôležité najprv variť hovädzie kosti s hrudníkom po dobu niekoľkých minút vo vriacej vode. Táto fáza sa môže nazvať čistením, pretože pri varení sa vyvaria nečistoty z kostí, ktoré odstránite. Po scedení ich opláchnite a môžete pokračovať. Pokračovaním je alchýmia samotného vývaru. Do hrnca musíte pridať vodu, podľa toho aké množstvo Pho plánujete robiť, teda tri, štyri alebo pokojne aj päť litrov vody. Do vody postupne pridáte hovädzie kosti, hrudník, spečenú cibuľu so zázvorom a tiež koreniny, ktoré ste si upražili, aby sa rozvila ich aróma. Pridajte aj štipku cukru a soľ. Počkajte, kým sa vývar začne variť a potom ho varte na pomalom plameni niekoľko hodín. Minimum sú tri, štyri hodiny, ale vo Vietname sa stretnete aj s tým, že sa varí omnoho dlhšie. Po troch hodinách vyberte mäso, no vývar stále varte na pomalom ohni. Až po minimálne štyroch hodinách celý vývar preceďte, aby ste v ňom nemali úlomky kostí či iných nečistôt. Precedením vývaru sa zbavíte aj korenín, ktoré už pustili svoju chuť a vôňu. Napokon pridáte rybaciu omáčku a podľa chuti môžete pridať aj cukor. Pred podávaním si uvarte ryžové rezance, pripravte tenučké kúsky hovädzieho mäsa, ktoré je tak tenké, že sa v horúcom vývare dokáže uvariť. Pridáte ešte šťavu z limetky, čili, môžete pridať aj omáčku a Pho máte doma.
Ďalej odporúčame:
Sopečná polievka, akú ochutnáte len na jednom mieste
Najlepšie polievky sveta: Určite si ich niekde objednajte