Španielska kolonizácia sa premietla aj do peruánskej kuchyne. Zatiaľ čo európski dobyvatelia z domu poznali vyprážané guľôčky z kysnutého pšeničného cesta buñuelos, tak zotročení africkí kuchári recept upravili na miestne suroviny, ktorými boli hlavne sladké zemiaky a tekvica. A picarones boli na svete. Múku a soľ premiesili so zemiakovo – tekvicovou kašou a vzniknuté oranžové cesto v tvare krúžkov smažili v rozpálenej masti. Na dochutenie teplej pružnej pochúťky sa používa sladký chancaca sirup, ktorý sa vyrába z trstinového cukru a býva dochutený pomarančom a škoricou. Dnes sú picarones najpopulárnejšie v Peru aj Čile. Pouliční predavači a tradičné reštaurácie ich ponúkajú do neskorých nočných hodín.
Nič nebráni tomu, aby ste si to nevyskúšali upiecť aj doma.
Mohlo by vám zachutiť:
Sopečná polievka, akú ochutnáte len na jednom mieste
Čo tak ochutnať balkánsku klasiku – čevapčiči?
Zvláštne gastronomické zvyky zo sveta