Ale vedieť o nejakých tých špecialitách by sa patrilo. K’alapurka alebo Karaphurka je gastro chuťovkou v bolívijskom meste Potosí. To leží na úbočí povesťami opradenej hory Cerro Rico (v preklade Bohatý vrch), v ktorej kedysi bývala najväčšia strieborná baňa na svete (16.-17. storočie). A fyzicky ťažko pracujúci baníci potrebovali sýtu stravu.
Hlavnými ingredienciami „andského gulášu“ z Bolívie sú: mleté čili, hovädzie trhance, kukuričná múka a zemiaky. V argentínskej verzii receptu nechýba ani cibuľa, paradajky, kukurica, vývar z hovädzích kostí. Tradičný čílsky recept zase používa aj jahňacie / kuracie mäso, mäso z lamy, pažítku a mrkvu. Medze v recepte nekládli ani domorodí Peruánci, ktorí na mäsovú zložku používali morské prasiatka, ktoré sa u nich bežne chovali pre potreby kuchyne.
Výdatné jedlo sa podáva v hlinenej miske do ktorej ešte vložia horúci kameň prehriaty na žeravom uhlí . Prebublávajúca polievka potom na pohľad evokuje vriacu lávu. Karaphurka je vďačným každodenným aj sviatočným pokrmom.
Mohli by vám zachutiť:
Najlepšie polievky sveta: Určite si ich niekde objednajte
Malajská Laksa: Vychádzajúca hviezda streetfoodu
Vietnamská polievka pho bo: Silný vývar, ktorý vás postaví na nohy