So zmenou podnebia rieši pestovatelia vínnej révy aj zachovanie kvality svojej produkcie. Pomohli im v tom austrálski vedci z Adelaidskej univerzity. Správu priniesol web adelaide.edu.au.
Vedúci štúdie Pietro Previtali z poľnohospodárskej, potravinárskej a vínnej školy uviedol: „Pokročilé dozrievanie v dôsledku vyšších teplôt je kľúčovým problémom pre pestovateľov hrozna vo väčšine vinárskych oblastí po celom svete, najmä v teplých a suchých oblastiach, ako je Austrália a Kalifornia. “ „To vedie k rýchlejšej akumulácii cukru v hrozne, čo vedie k dosiahnutiu cieľových hodnôt cukru, keď sú koncentrácie farebných a aromatických zlúčenín pod ich maximálnymi hodnotami. „Pestovatelia musia preto robiť kompromisy medzi zberom, keď je dobrá cukornatosť, ale chýbajú požadované chute, a predĺžením zrenia hrozna, kým sa nedosiahne optimálne zloženie farieb, chuti a arómy.
Austrálski vedci pracovali na viniciach v kalifornskom údolí San Joaquin. Pestovali modrú odrodu Cabernet Sauvignon a testovali rôzne metódy starostlivosti v poslednej fáze dozrievania. Časť vinohradu zbavovali strapcov hrozna a listov, časť intenzívne zalievali, časť ošetrovali oboma spôsobmi, a poslednú časť nechali na pokoji. Zo všetkých štyroch zberov potom vyrobili víno a testovali jeho vlastnosti.
Zalievanie révy viedlo k pomalšiemu zreniu hrozna, odstraňovanie časti listov a znižovanie počtu strapcov na kríku k zrýchleniu dozrievania. V prvom prípade sa zvyšovala kvalita, ktorá sa premietla aj chutí vína v príjemnejších tónoch kvetov a ovocia. V druhom prípade bolo hrozno sladšie, ale obsahovalo menej farbiva a chuťovo príjemných látok. „Vlna horúčav a sucho vedú k rýchlejšiemu a skoršiemu dozrievaniu a tiež nevýrazným vínam,“ tvrdí profesor Christopher Ford. Všeobecne pre všetky oblasti pestovania platí, že réva dáva pre výrobu vína kvalitnejšie a aromatickejšie hrozno, čím pomalšie pred zberom dozrieva. Potom vznikajú vína, ktoré majú viac kvetinových, ovocných a inak chuťovo príjemných tónov. Výskum profesora Previtaliho dokazuje, že spomalenie dozrievania zavlažovaním je jednou z možných ciest.
Mohlo by vás inšpirovať:
Ako chutí víno vystrelené do vesmíru?
Moja láska víno: Kde končí kariéra, tam možno začína …
Červené víno podľa vedcov simuluje cvičebný proces