Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako môžu vyzerať a chutiť najdrahšie dezerty sveta? Vyberme sa na luxusnú ochutnávku delikátnych sladkostí.
Kto vymyslel za jedlom fantastickú skvelú bodku v podobe dezertov, bol jednoducho génius. Keď už si myslíte, že sa do vás nič nezmestí, na stole pristane váš obľúbený dezert a začínate odznovu. Až potom je zážitok kompletný. Niektorým však iba obyčajné obľúbené dezerty nestačili, a tak sa rozhodli experimentovať a hľadať cestu, ako z nich spraviť niečo výnimočnejšie. Nielen umelecké dielo, ale aj dielo, ktoré v sebe ukryje luxus a jeho cena narastie do astronomických čísel. Inak sa človek pozerá na obraz obyčajného maliara a inú emóciu prinesie Mona Lisa. Presne tak je to aj pri dezertoch, pretože dnes na svete nájdete hotové umelecké diela s cenami, z ktorých sa vám zatočí hlava. Viete si predstaviť, že by ste zaplatili niekoľko stoviek dolárov za pralinku či tisíce dolárov za čokoládový puding obalený v zlate? Niektoré z najdrahších dezertov sú skutočne bizarné, no ukazujú na ľudskú vynaliezavosť
Koľko by ste zaplatili za pralinku?
Začneme zľahka, teda „obyčajnou“ čokoládovou pralinkou. Kto by ich nemiloval, však? Majú toľko rôznych variácií, že by ste mohli začať každý deň v roku inou a stále by ste neochutnali všetky. Vedeli ste však, že aj pralinka môže mať svoj luxusný príbeh? Tá najexkluzívnejšia na svete pochádza z dielne Fritza Knipschildta a pomenoval ju La Madeline au Truffe. Za jej názvom sa ukrýva tmavá 70 % čokoláda Valrhona, štipka hľuzovkového oleja, vanilka a cukor, z ktorých sa vytvorí poleva a napokon sa ňou obalí kúsok vzácnej čiernej hľuzovky Perigord z Francúzska. Hotová pralinka sa posype kakaovým práškom a malé umelecké dielo je na svete. Dostanete ju v špeciálnom balení s nádychom zlatej farby. Kedysi vám ju po objednaní priviezli domov na aute značky Rolls-Royce. A aby sme nezabudli, táto pralinka by vás stála okolo 200 eur!
Zlatý koláč nielen pre sultána
Stoly panovníkov či sultánov sa prehýbali pod vyberanými špecialitami, no ani im sa nesnívalo, čo všetko by mohli ochutnať dnes. Medzi luxusné dobroty patrí aj tzv. Sultánov zlatý koláč pochádzajúci z orientálneho Istanbulu. Vychutnať si ho môžete v prípade, ak sa zastavíte v paláci Ciragan, kde má svoju adresu exkluzívna sieť Kempinski. Jeden kúsok stojí rovných 1000 dolárov, teda 830 eur! Príprava tohto skvostu trvá 72 hodín. Dušou sultánskeho zázraku sú čierne hľuzovky, polynézska vanilka a ovocie, ktoré sa marinuje v kvalitnom jamajskom rume, pokojne aj niekoľko rokov. Všetko sa spojí dokopy a napokon sa namiesto čokoládovej polevy koláč obalí do 24-karátových lístkov z jedlého zlata. Podáva sa na striebornej tácke.
Cupcake posiaty zlatom?
Nielen pralinky, ale aj obľúbený cupcake má svoju luxusnú verziu, no už to nemôže nikoho prekvapiť. Skúsili by ste odhadnúť, koľko by vás vyšiel jeden z najdrahších na svete? Na výrobu malej tortičky, ako sa tomuto dezertu niekedy hovorí, treba kvalitnú, drahú a vzácnu čokoládu Porcelana Criollo z juhoamerickej Venezuely, a teda z konkrétnej plantáže menom Palmira. To nie je všetko, pretože drahý lesk dodá dezertu zlatý „vanilkový kaviár“ z Tahiti a dôležitou ingredenciou je aj vynikajúci koňak Louis XIII de Remy Martin Cognac. Aký by to bol dezert bez zlatých jedlých lupienkov navrchu, však? Nemôžete len tak prísť a ochutnať ho, ale musíte si ho objednať najmenej 48 hodín vopred. Nezabudnite si so sebou 630 eur, aby ste si tento malý cupcake menom Decadence D’Or mohli dokonale vychutnať! V Dubaji už dokonca nájdete aj cupcake The Golden Phoenix za 1000 dolárov (830 eur) a okrem talianskej čokolády, vanilky z Ugandy a jahôd namočených v zlate je ešte posypaný zlatými lupienkami. K jedlu dostanete aj zlatú lyžičku, ktorú síce nemôžete vziať so sebou, ale o zážitok máte postarané.
Zmrzlinový pohár za tisícku?
Ľudia majú radi rekordy, a preto sa ľudstvo neustále predbieha v tom, aby bolo niečo väčšie, luxusnejšie, lepšie, drahšie… Keď sme pri peniazoch, medzi najdrahšie svetové dezerty sa dostal aj zmrzlinový pohár. Ako je to možné? Stačí namiešať luxusné suroviny a môžete sa dostať do Guinnessovej knihy rekordov (v rokoch 2004 – 2007). Newyorská reštaurácia sa totiž rozhodla vytvoriť Golden Opulence Sundae, teda najunikátnejší zmrzlinový pohár na svete. Spojili kvalitný kaviár s marakujovou šťavou, vzali čokoládové pralinky, zmrzlinu z tahitskej vanilky, ktorú pretkali jedlým 23-karátovým zlatom a napokon celý pohár posypali zlatými lupienkami. Keď máte dezert hotový, kvalitný krištáľový pohár, z ktorého ste jedli a stojí okolo 300 eur, si môžete vziať domov na pamiatku. Samozrejme, už ho máte započítaný v cene, a tak váš zmrzlinový pohár bude stáť 1000 dolárov (830 eur). Nedáte si rovno dva?
Čokoláda premiešaná s klenotmi
V New Yorku si povedali, že zmrzlinový pohár za 1000 dolárov stačiť nebude, a tak sa popasovali s tým, aby vytvorili dezert, ktorý bude šokovať nielen chuťou, ale aj cenou. Tak vznikol nápad na dezert so zvláštnym menom Frrrozen Haute Chocolate. Spojila sa v ňom vášeň pre luxusnú čokoládu a dokonalosť šperkov. Dezert sa podáva v drahom krištáľovom pohári, ktorého podstava je ozdobená náramkom z 18-karátoveho zlata s bielym diamantom a vychutnávate si ho vzácnou zlatou lyžičkou posiatou diamantmi bielej aj čokoládovej farby. Sama osebe stojí 14-tisíc dolárov, teda 11 600 eur. Dezert má v sebe zmes 28 rôznych kakaových bôbov, nastrúhajú sa naň najdrahšie hľuzovky sveta a napokon sa dotvorí až 5 gramami 23-karátového zlata, ktoré môžete zjesť. Keď ho uvideli na trh, stal sa na dlhé roky najdrahším dezertom so zápisom v Guinnessovej knihe rekordov. Za túto špecialitu zaplatíte 25-tisíc dolárov, približne 20 700 eur, ale dobrou správou je, že drahá lyžička, ktorou ste jedli, je už vaša!
Jahody alebo diamanty?
Najbizarnejším a zároveň najdrahším dezertom, aký si viete dopriať, je jahodový pohár Strawberries Arnaud. Ide o dokonalý príklad marketingu, ktorý spojil obyčajné aj neobyčajné veci. V pohári dostanete skvelé čerstvé jahody marinované v šampanskom a likéri s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou, no počíta sa to, čo dostanete ako prílohu. V tomto prípade ju nepodceňujte! V podniku v New Orleans totiž k špeciálnym príležitostiam, ako je žiadosť o ruku, vytvorili dezert, ku ktorému dostanete slušný diamant. Pôvodným dezertom bol jahodový pohár so 4,71-karátovým diamantom s cenou 1,4 milióna dolárov, ale keď sa minul, vymysleli dezert s ružovým diamantom so 7,09 karátu za 4 milióny dolárov. Dnes tu nájdete najluxusnejšiu verziu, za ktorú zaplatíte 9,85 milióna dolárov. Nie, nezdraželi jahody, ale modrý diamant má 10,06 karátu. Stačí si len vybrať. Jahodový pohár bez diamantu vás bude stáť len 9 dolárov.
Mohlo by vás zaujať:
Francúzsky toast inak! Rýchlo a ešte lahodnejšie
Poctivá zmrzlina ako liek
Desať najdrahších jedál sveta