Skúste to prostredníctvom špeciálneho trojchodového valentínskeho menu podľa odporúčania majstra kulinárskeho umenia Filipa Ondrušeka. Podľa Filipa je dobré jedlo cestou do srdca. Zaručene to zvládnete, páni!
PREDJEDLO
Mrkva, reďkovka, kaleráb
– – – – – – –
Suroviny: mrkva s vňaťou, baby mrkva, biela reďkovka, byvolie maslo, zeleninový vývar, sushi ocot, med, soľ, čierne korenie, olej z vlašských orechov
Postup:
Mrkvové pyré: Mrkvu si nakrájame, osolíme a okoreníme. Pridáme plátok masla a dáme piecť na 160 °C cca 15 min. Po upečení mrkvu rozmixujeme na krásne pyré. Ak je potrebné, pridáme vývar podľa potreby.
Baby mrkva: Na masle orestujeme baby mrkvu a klasickú mrkvu, ktorú nakrájame na menšie kúsky. Osolíme a okoreníme. Mrkvu si urobte určite domäkka.
Marinovaná reďkovka a mrkva: Na mandolíne si nastrúhame na plátky mrkvu, reďkovku a kaleráb. Marinádu si vytvoríme zo sushi octu, soli, medu a oleja. Nastrúhanú zeleninu zaľadujeme (ponoríme do vody s ľadom) a dáme do marinády aspoň na pár hodín. Podobne postupujeme aj s mrkvovou vňaťou.
Servírovanie: Do misky dáme pyré, potom baby mrkvu a pečenú mrkvu. Navrch pridáme marinovanú zeleninu a dozdobíme vňaťou.
HLAVNÝ CHOD
Jeseter, zemiaky, medvedí cesnak
– – – – – – –
Suroviny: zemiaky, maslo, soľ, mlieko, petržlen, jeseter, zemiakový prach, sušená treska, grapefruit, granátové jablko, domáca rybacia omáčka, ružové korenie, pecoríno, bylinky, slivkový olej
Postup:
Jeseter tartar: Jesetera si nakrájame na tenké rezance, osolíme a okoreníme. Pridáme rybaciu omáčku, šťavu a kôru z grepu, ružové korenie a šťavu z granátového jablka.
Zemiaková pena: Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky, osolíme a necháme variť. Uvaríme si mlieko a prepustíme si maslo. Z polovičky zemiakov, masla a mlieka si spravíme zemiakovú penu (koľko zemiakov, toľko masla). Dochutíme soľou.
Pečená zemiaková kaša: Z druhej polovice si spravíme hustejšiu kašu. Osolíme, pridáme nastrúhanú sušenú tresku a pecoríno. Spravíme formované placky a dáme zapiecť na 175 °C na cca 1 min.
Zemiakový prach: Zemiakové šupky nevyhadzujte, vysušte ich cez noc v sušičke a potom rozmixujte. Je to výborné!
Pečený petržlen: Petržlen si očistíme a nakrájame na kolieska. Osolíme a pridáme pecoríno. Dáme piecť na 150 °C na cca 4 min.
Servírovanie: Na spodok taniera dáme tartar, potom trocha pyré. Nastrúhame sušenú tresku, pridáme pečený petržlen a slivkový olej. Zakryjeme pečenou zemiakovou penou. Dozdobíme bylinkami a posypeme zemiakovým prachom.
DEZERT
Tvaroh, puding, ananás
– – – – – – –
Suroviny: ananás, ananás sušený mrazom, homogenizovaný tvaroh, pasta z domácich fermentovaných čiernych orechov, fermentované slivkové povidle, prášok maltodextrín, slivkové brandy, mlieko, Ruby čokoláda, tapioková oplátka, vegánsky puding, kurkuma, med jedľová borovica, makadamové oriešky, Philadelphia, Tonka fazuľka, sušený jogurt, kakaové bambucké maslo, domáca kondenzovaná smotana
Postup:
Ananásový prach: Do mixéra dáme mrazom sušený ananás, maltodextrín, sušený jogurt, nastrúhanú Tonka fazuľku a kurkumu. Rozmixujeme na prach.
Pudingový cake: Z mlieka a pudingového prášku spravíme hustý a krémový puding, do ktorého pridáme Philadelphiu, tvaroh a kondenzovanú smotanu. Dáme do formy a necháme stuhnúť.
Slivková redukcia: Do hrnca dáme slivkové brandy, slivkové povidle a pastu z čiernych orechov. Necháme vyredukovať.
Tapioková oplátka: Do hrnca dáme maslo a med. Necháme zredukovať a spravíme si sirup, s ktorým potrieme oplátku.
Ananásový tatarák: Ananás očistíme a nakrájame na malé kocky, pridáme postrúhanú Tonka fazuľku.
Pečená Ruby čokoláda: Čokoládu dáme zapiecť do rúry! Na 130 °C na cca 6 min. (pozor, potrebné stále miešať).
Servírovanie: Pudingový cake dáme na tanier, naplníme ananásovým tatarákom. Prelejeme slivkovou redukciou a posypeme Ruby čokoládou. Navrch nastrúhame makadamový orech a zakryjeme tapiokovou oplátkou. Na záver posypeme ananásovým prachom.
Mohlo by vás zaujať:
Majster kulinárskeho remesla Filip Ondrušek: Láska ide cez žalúdok
Prečo robia baby z Valentína vedu?