Každodenná konzumácia piva by nás mohla ochrániť pred nespavosťou, poruchami spojenými so stresom a pamäťou. Reč je o demencii, Alzheimerovej chorobe a dokonca obezite. Viac vysvetľuje článok uverejnený aj na thehealthmania.com. Pivo má teda aj svoje skryté zdravotné prínosy.
Nová belgická štúdia tvrdí, že silné nefiltrované pivo obsahuje životne dôležité probiotiká. Ich denný príjem by mohol pomôcť k zníženiu rizika niektorých ochorení. Výskumný tím dospel po rôznych vzorkách k záveru, že silné belgické pivo ako Hoegaarden, Westmalle Tripel a Echt Kriekenbier obsahujú najväčšie množstvo probiotík. Tie dvakrát fermentujú (v pivnici a potom vo fľaši). Zvýši sa tým obsah alkoholu, ale aj zdraviu prospešných látok. Dospelým osobám alkohol v malom množstve neškodí. Práve spomínané dvojité kvasenie zvyšuje množstvo probiotík dobrých pre naše zdravie.
„Vo vysokých koncentráciach je alkohol pre črevnú mikroflóru škodlivý. Ale keď vypijete jedno také pivo denne, môže vášmu zdraviu veľmi prospieť,“ tvrdí mikrobiológ Prof. Eric Claassen, PhD z Amsterdamskej univerzity. K novým zisteniam sa prikláňa výskumný tím z Nebraskej univerzity, nakoľko sami objavili 50 miliónov probiotických baktérii vo flaškovaných pivách. Kvasenie poznám ľudstvo tisíce rokov. Zabraňuje kazeniu sa potravín a konzervuje ich.
Mohlo by vás zaujať:
Pivo namiesto paracetamolu? Zlatý mok je účinnejší!
Remeselné pivo je trend
Ako sa vyhnúť pivnému bruchu?