Reštaurácia Ocean v portugalskom Algarve je jednoducho extratrieda.
Juh Portugalska je vďaka lacnejším letom zo všetkých končín Európy čoraz viac obľúbený. Región Algarve láka krásnymi plážami, príjemným podnebím po väčšinu roka a pôvabnými malými mestečkami, ktoré skrývajú mnoho prekvapení.
Poklad juhu
Alporchinhos má však jeden triumf, ktorý pri jeho susedoch nenájdete. Jednu z najkvalitnejších a najoceňovanejších reštaurácií na planéte. Podnik s príznačným názvom Ocean. Ide o zážitkovú gastronómiu, takže si určite pripravte aj značný obnos peňazí. Štvorchodové menu tu stojí 170 eur a šesťchodové až 210. Na tanieri však dostanete jedlo, ktoré má punc dvoch michelinských hviezd. Pri jej návšteve vás ohromí nádherný dizajn interiéru a terasovitá záhradka s úchvatným výhľadom na more. Rezort Vila Vita je jednoducho ozdobou Algarve a mať tu aj honosnú reštauráciu je výhrou. Samozrejme, Ocean by nebola výnimočná len pre svoj výhľad na more, typický pre tento región a celé Portugalsko.
Mág z Tirolska
V kuchyni by ste však márne hľadali miestneho šéfkuchára. Oceňovaný a uznávaný kulinársky mág Hans Neuner je rodák z Rakúska. Skúsenosti však naberal z celého sveta. Tvrdé začiatky ho čakali (ako mnoho iných skvelých šéfkuchárov) v londýnskom hoteli Dorchester. Ostrovnej kuchyni sa učil na Bermudách či Havaji. Dlhšie bol usadený aj v Austrálii. „Myslím si, že dobrý šéfkuchár by mal stále cestovať. A ani po otvorení reštaurácie v Portugalsku s tým nechcem prestať. Tá pravá inšpirácia v gastronómii totiž ide ruka v ruke s objavovaním nových destinácií,“ povedal Hans pre portál four-magazine. com. Doménou rakúskeho šéfkuchára je prepracovaná sieť dodávateľov čerstvých rýb, od miestnych rybárov, s ktorými má srdečné vzťahy a často ich pozýva i k sebe do podniku na krátke degustácie. Hans má dokonca vlastné záhrady, kde si sám pestuje skvelú zeleninu. Ocean je najmä rybia reštaurácia, no kombinácia s originálnymi ingredienciami a svojskými omáčkami ju posúva mimo bežných podnikov podávajúcich rybie špeciality. Reštaurácia s výhľadom na Atlantik obsluhuje každý večer maximálne len 30 zákazníkov. Špecialitou šéfkuchára sú vždy odlišne upravené chobotnice.
Originálne špeciality
Prezentácia na tanieri je hodná výtvarného umelca, čomu sa Hans priučil na cestách, najmä v Južnej nájdete v jeho morských plodoch, mušliach či spomínanej chobotnici aj ingrediencie, ktoré by ste nečakali. Obľúbeným je napríklad kaktus podávaný s kúskami chobotnice v taco placke. Chobotnicu si môžete dopriať aj s kúskami kukurice, klíčkami mungo a broskyňou. Hans mení svoje menu veľmi často a je ťažké určiť jeho typickú srdcovku, teda s výnimkou chobotníc či ovocných omáčok. Nebojí sa experimentovať najmä pri dezertoch. V jeho palacinkách nájdete na sladko pripravenú pikantnú pastu wasabi. Pikantné palacinky nájdete dokonca aj ako prílohu k rybám. Podáva tak napríklad skvelého tuniaka v limetkovej omáčke. Jedlá sa však servírujú aj inak ako na bežnom porceláne. Obľúbený dezert s papájou a kešu orechmi dostanete napríklad na listoch kardamómu.
Viac zaujímavých reštaurácii nájdete:
Luxusná reštaurácia na vidieckej farme? To je Brae
Stôl: To nie je len obyčajná reštaurácia
Prvá reštaurácia v Európe, ktorá je celá pod vodou!