Rozsiahly dlhodobý výskum vedcov z Harvardovej univerzity by mal konečne zodpovedať otázku o škodlivosti resp. priaznivých účinkoch na naše zdravie. Po tridsiatich rokoch prišli k záveru, že vajíčka sú pre človeka zdravou potravinou, a ani ich pravidelná konzumácia nie je pre nás negatívna. Jedno vajíčko denne tak neohrozuje naše srdce a cievy. Správu uverejnili aj na webe harvard.edu.
Vedci analyzovali zdravie 216 tisícov mužov a žien v priebehu troch desiatok rokov vo vzťahu k ich konzumácii vajec. Pri bežnej spotrebe nezistili zvýšenie hladiny nezdravého cholesterolu. Podľa výskumu sú vajcia vhodnou zásobou zdravých cholesterolov, tukov a vitamínov, ktoré sú prospešné pre náš mozog a obehovú sústavu. Nepriaznivo na ne skôr pôsobí konzumácia červeného mäsa a obezita.
„Nedávne štúdie vyvolali diskusiu o tejto kontroverznej téme, ale naša štúdia poskytuje presvedčivé dôkazy podporujúce neexistenciu zreteľného vzťahu medzi miernou konzumáciou vajce a kardiovaskulárnych chorobami“ uviedol Jean Philippe Drouin Chartier z Katedry výživy v Quebecu.
Mohlo by vás zaujať:
Sedem dôvodov, prečo odmietnuť cukor
Riziko rakoviny čriev si môžete znížiť aj doma
Nakŕmte si mozog! Túto stravu šedá kôra neodmietne