Názov možno evokuje rodinnú atmosféru, no je čisto náhodný. Je však pravdou, že tvorcovia sa do nášho slovníka, i keď omylom, dosť trafili. Brat je totiž podnik, ktorý vyvoláva nielen svojim jedlom pohostinnosť, ako je to v dobrej rodine zvykom. Keď doň vstúpite, neubránite sa pocitu akéhosi luxusnejšieho hostinca. Vôbec to však neberte ako urážku, práve naopak.
Hostinec na vyššej úrovni
Všadeprítomné drevené dekorácie, veľké stoly pre skupinky ľudí a drevený priestranný bar umocňuje skvelý pocit a naznačuje, že sa tu veľmi dobre najete. Rodinný krb ešte symbolizuje veľká pec, kde pred vami vznikajú skvelé domáce kúsky pečiva a koláče. Pritom minulosť tejto budovy je spájaná s obľúbeným striptízovým barom. Brat ale dotvára svojskú pohostinskú atmosféru známej londýnskej štvrte Haggerston, kde nájdete mnoho skvelých pubov a reštaurácií. Staršie viktoriánske budovy sa miešajú s funkcionalistickými a zakrátko vás prepadne pocit, že to tu všetko so všetkým žije v harmónii, aj za typického daždivého počasia. Akoby sem Brat patril odjakživa, no i keď tomu súčasná obľúbenosť medzi zahraničnými návštevníkmi a Londýnčanmi nenapovedá, tento podnik vznikol len v lete minulého roka.
Mladá whaleská krv
Jeho zakladateľ a šéfkuchár v jednej osobe nie je žiaden starý skúsený „harcovník“. Je ním len 33-ročný michelinský kulinársky pracant Tomos Parry. Sympatický Walesan je už teraz celebritou nielen v Londýne. Jeho gastronomickými špecialitami dokázal očariť náročného Jeremyho Clarksona či Brada Pitta. „Na Univerzite v Cardiffe som študoval politológiu a históriu. Chcel som sa stať novinárom, no nakoniec ma osud zavial do reštaurácie Les Gallois a následne do sveta gastronómie. Po otvorení londýnskej reštaurácie mi napadlo priviesť do Anglicka takzvanú stolovaciu kuchyňu a poctivé domáce pečivo,“ povedal skromne Parry pre portál somethingcurated. com. Londýnsky Haggerston je známy aj trhoviskom Brick Lane, no okrem neho dováža Tomos kvalitné suroviny aj zo svojho rodného južného Walesu, kde sa nachádza jeho obľúbená farma Maerdy. Parry priniesol do podniku aj baskický štýl prípravy jedál. Ide o grilovanie, údenie a prípravu rôznych druhov mäsa a rýb na drevenom uhlí.
Slávna ryba a jednoduchosť
Držiteľ mnohých ocenení aj vzhľadom na svoj nízky vek nezaháľa a dostáva do prvotriedneho kulinárskeho sveta stále nové suroviny. Slávnym sa stal predstavením doposiaľ neznámej ryby kambaly veľkej (turbot), ktorú pripravuje na grile s morskými riasami, podávanej na dreve. Brat neponúka žiadnu molekulárnu gastronómiu, viacchodové menu pre potešenie očí. Jeho heslom je jednoduchosť. Jednoduchá príprava, prezentácia i konzumovanie. Na prvom mieste je hlavná surovina. Ryba, poľovnícke mäso či chlieb tu nie sú „zabité“ rôznorodými omáčkami a mnohými prísadami. Gro sladkých i slaných jedál a pečiva je príprava na grile a v peci. Je jedno, či ide o znamenitý jablkový koláč alebo o poriadny kus hovädzej sviečkovej.
Hlavná je spokojnosť
Poriadny kus kvalitne ugrilovaného či vyúdeného mäsa vás vôbec nezruinuje. Za najkvalitnejšie kúsky tu síce zaplatíte aj 50 eur, ale za ugrilovaného králika nadivoko či skvelý syrový koláč tu nezaplatíte viac ako 12 eur. Tomos podával donedávna i grilované kúsky kraba za 11 eur. Brat je nóbl hostinec a k tomu patrí aj obrovská škála vín a pív. Takouto ponukou miestnych francúzskych, baskických či belgických vínnych a pivných špecialít sa v okolí môžu pýšiť len máloktoré podniky. Brat je reštauráciou, ktorá má na prvom mieste spokojnosť a nasýtenosť svojich zákazníkov. Dôkazom toho je i fakt, že deň čo deň praská vo švíkoch, takže ak ju budete chcieť navštíviť, rezervujte si miesto aj mesiac vopred.
Pochutili by ste si…
Srdce a drina v Kalifornii, to je vyhlásená Quince
Talianska pýcha: Koncentrácia na chuť je alfou a omegou
Keď umelec vlastní michelinskú reštauráciu