Japonsko je mimoriadne zaujímavá krajina, ktorú objavuje čoraz viac ľudí. Moderné mestá, nekonečné Tokyo, hora Fudži so zasneženou špičkou, starobylé Kjóto či menej známa Okinawa a blížiace sa EXPO v Osake sú obrovským ťahákom. Ak radi ochutnávate tradičné či typické nápoje, ste tu na správnom mieste. Japonsko to nie je len exotické saké.
Saké (Nihonshu)
Na aký alkohol si spomeniete hneď, ako sa spomenie Japonsko? Zrejme to bude slávne saké, ktoré sa rozlialo ďaleko z krajiny vychádzajúceho slnka. Saké má v Japonsku meno Nihonshu, pretože saké skôr predstavuje alkohol ako taký. Až potom, ako si objednáte Nihonshu, dostanete na stôl svoj vysnený pohárik. Saké je vo svojej podstate fermentované ryžové víno a Japonci ho poznajú už niekoľko stáročí, pričom sa dodnes úplne presne nevie, kedy mohlo vzniknúť, no jednou teóriou je, že sa objavuje v 8. storočí počas obdobia zvaného Nara. Saké si môžete dokonca vybrať studené alebo horúce a dnes ho nájdete aj perlivé, a ak sa neviete rozhodnúť, vyberte sa na ochutnávku, kde dostanete niekoľko druhov a objavíte svoje najobľúbenejšie. Saké k Japonsku jednoducho patrí tak ako suši či fantastický kobe stejk. Vychutnávajte si ho, ako sa len dá.
Whisky
Že sa vám k Japonsku whisky nehodí? To preto, že ste tu ešte nikdy v živote neboli, pretože hneď ako sa v Japonsku ocitnete, zistíte, že lokálna whisky patrí k najlepším na svete! Ich popularita rýchlo rastie a kvalitou sa skutočne mnohé z nich vyrovnajú ikonickej škótskej whisky. Prvá japonská whisky sa na ostrovoch objavila už v roku 1923, no dieru do sveta ešte nespravila. Museli vyladiť detaily, ponoriť sa do štúdia škótskej whisky a napokon svoju prácu priviedli do dokonalosti a zamiešali karty. K najznámejším japonským whisky dnes patrí Yamazaki (skúste 12-ročnú Yamazaki Single Malt), Nikka, Hibiki (ochutnajte Japanese Harmony s chuťou citrusov a vôňou duba alebo luxusnú 21-ročnú whisky, za ktorú zaplatíte pokojne aj 500 €) alebo Hakushu.
Umeshu
K najchutnejšiemu japonskému alkoholu patrí umeshu, sladké slivkové víno s nádhernou vôňou a znamenitou chuťou. Výborne chutí s ľadom, ale v poslednom čase si získalo popularitu aj v spojení so sódou. Počas jesenných či zimných dní je umeshu vynikajúce zahriate, keď sa rozvinie jeho vôňa. Nemá veľký obsah alkoholu, obľúbili si ho najmä ženy, ale chutí každému. Niekedy sa o umeshu hovorí ako o nebezpečnom alkohole, pretože je sladký a necítite ho až do momentu, keď ste to s ním prehnali. Môžete si ho zajedať sladkým ovocím a ešte viac tak zvýrazníte chuť. Nájdete tu aj verziu zvanú Karinshu, ktorá sa však nevyrába zo sliviek, ale z duly.
Sodžu
Alkohol zvaný sodžu je v týchto ázijských končinách ako doma. Poznajú ho Japonci, milujú ho Kórejčania a teraz je jedno, či sa bavíme o Severnej či Južnej, na oboch miestach si ho veľmi radi vychutnajú. Sodžu je pálenka, ktorá sa vyrába z ryže, jačmeňa alebo dokonca zo sladkých zemiakov, preto môže mať pomerne širokú plejádu chutí. Ak by ste sa Japoncov spýtali na to najlepšie sodžu, mnohí si vyberú verziu z jačmeňa. Sodžu má často obsah alkoholu okolo 25 %, ale, samozrejme, nájdete aj silnejšie variácie. Chuťovo sa najviac podobá na vodku, no je trochu sladšie, pretože sa ešte pridáva cukor. Ak by ste sodžu nechceli piť samotné, obľúbené je aj s kockami ľadu, keď sa vychladí a jemne zriedi, alebo si ho môžete pridať do kokteilov a ozvláštniť ich chuť.
Ochawari
O nápoji zvanom ochawari ste zrejme ešte nepočuli, však? V našom stredoeurópskom priestore ide o veľkú neznámu, no v Japonsku sa ho nebudete vedieť nabažiť. Ochawari je zmesou dvoch zaujímavých ingrediencií, a teda alkoholického sodžu a zeleného čaju. Napadlo by vám niekedy spojiť čaj s alkoholom? Japonci to spravili za vás. Zelený čaj má vysoký obsah vitamínu C, teín, antioxidanty či zinok a zároveň pomáha odbúravať alkohol. Výsledkom je to, že hoci by ste to s pitím ochawari trošku prehnali, nebudete mať na ďalší deň takú bolesť hlavy, akú by ste si možno zaslúžili. K zelenému čaju sa najviac hodí sodžu vyrábané z ryže, pretože je jemnejšie než z jačmeňa. Niekedy ho prirovnávajú ku klasickému drinku, akým je Long Island Ice Tea, ale verte, že toto je chuťovo niekde úplne inde!
Doburoku
Saké sa často považuje za najznámejší alkohol Japonska, no doburoku sa akoby ukrývalo pred zrakmi návštevníkov. Doburoku sa tradične vyrábalo na vidieku, takže ide o nefiltrované saké, vďaka čomu získa svoju charakteristickú mliečnu, jemne zakalenú farbu. Dnes sa s ním v klasických podnikoch bežne nestretnete, ale ak sa konajú rôzne tradičné festivaly, máte šancu ho ochutnať. Licenciu na jeho výrobu má totiž iba asi 100 zón a niekoľko tuctov šintoistických svätýň. V roku 1899 ho zakázali vyrábať doma bez licencie, a kto by to porušil, riskoval by mastnú pokutu alebo dokonca niekoľko rokov vo väzení. Doburoku je chuťovo omnoho sladšie ako typické saké a má aj menší obsah alkoholu, ktorý kolíše niekde na úrovní 6 až 8 %.
Yuzushu
Likér yuzushu patrí ku skutočným japonským prekvapeniam, pretože podobný nápoj by ste tu možno nehľadali a nečakali. Jemne sa podobá na talianske limoncello a bude to tým, že dušou yuzushu je citrusové ovocie yuzu, ktorý vyzerá ako niečo medzi citrónom a mandarínkou. Tu vo východnej Ázii je však obľúbený, tak ľudia neváhali a začali s ním experimentovať. Najčastejšie sa yuzushu pije v zimných mesiacoch, keď je sezóna ovocia a nápoj má v sebe jednak šťavu z ovocia, no občas aj kôru pre vôňu a chuť. Zmiešajte jeho šťavu so saké alebo sodžu a dostanete Yuzushu. Má jemne horkastú chuť, no Japonci ho ešte radi dotvoria cukrom, aby ste vo finále dostali zaujímavý, lahodný a jemne alkoholický nápoj.
Sapporo
Vedeli ste, že Japonci sú aj veľkí fanúšikovia piva? Dodnes tu nájdete veľké pivovary, akými sú Asahi, Kirin, Suntory a napokon aj Sapporo, ktoré sa teší najväčšej obľube. Saké má v krajine dlhšie korene, no pivo sa sem dostalo vďaka Holanďanom už v priebehu 18. storočia. Pivná značka Sapporo je na japonskom trhu najdlhšie a už v roku 1876 otvorila svoj pivovar, ktorý funguje dodnes. Sapporo odkazuje na svoj pôvod, teda na mesto na ostrove Hokkaido. Sapporo vyrába viacero pivných značiek, no medzi milovníkmi piva je pomerne vysoko pivo s názvom Yebisu. Pri výrobe sa striktne držia nemeckej procedúry a dokonca si z Nemecka vozia aj ingrediencie. Vďaka tomu dostanete zo svojho piva presne to, čo očakávate, a Japonsko tak veľmi príjemne prekvapí.
Autor: Tomáš Kubuš
Foto: archív značiek, Shutterstock