Asi každý si prešiel obdobím, keď veril tomu, že ak si chce vybudovať svaly, tak musí jesť aspoň šesťkrát denne, že každý, kto cvičí, potrebuje užívať kvantum rôznych doplnkov a že vtedy, keď sa chce „vyrysovať“, tak musí stráviť množstvo hodín kardio tréningom. Cesta za vysnívanou postavou pritom môže vyzerať aj úplne inak.
Oblasť výživy a zdravého stravovania pokročila obrovským tempom. Za vyvrátenú môžeme napríklad považovať niekdajšiu dogmu, že je potrebné jedávať každé dve alebo tri hodiny, lebo inak sa telo dostáva do stavu katabolizmu a „konzumuje“ vlastné svaly. V ostatných rokoch sú moderné rôzne alternatívne formy stravovania, ktoré potvrdzujú, že na dosiahnutie cieľa nie je nevyhnutné jesť šesťkrát denne v rovnakých časových odstupoch. Pri prerušovanom stravovaní (intermittent fasting) sa napríklad striedajú obdobia 16-hodinového hladovania a 8 hodinového okna, počas ktorého sa prijímajú všetky živiny. Na stravu sa totiž treba pozerať komplexnejšie a vždy je rozhodujúci celkový kalorický príjem. Keď chcete schudnúť, musíte prijať stravou menej energie, ako ste schopný zo seba počas dňa vydať. Naopak, ak sa snažíte nabrať hmotu, musíte byť v kalorickom nadbytku.
VYPRACUJTE SI STABILNÉ NÁVYKY
Mnohé diéty a redukčné plány boli vytvorené podľa jednej šablóny a akoby nerešpektovali, že každý človek má individuálne potreby. Niekto má napríklad takú prácu, že si skrátka každé tri hodiny nemôže spraviť prestávku na jedlo. Ďalšiemu zas nevyhovuje jesť každý deň to isté, iný zas vôbec nedokáže zjesť cottage cheese či jogurt. Držte sa skrátka toho, čo vám vyhovuje. Či už je to vynechanie raňajok, prerušované stravovanie alebo aj spomínané jedenie šiestich jedál každé tri hodiny – nie je to chyba, ale zas ani jediná cesta k úspechu. Taktiež je vždy rozumnejšie meniť svoju stravu postupnými krokmi a vypracovať si stabilné návyky, ktoré ste schopný dodržiavať. Pre niekoho to môže byť preferovanie výživných raňajok (napríklad ovsené vločky, vajíčka a podobne), pre niekoho vynechanie dezertu po obede či vyhnutie sa večernému prejedaniu po návrate z práce.
RADŠEJ VYLÚČTE SLANINU A VYPRÁŽANÉ
Symbolom zmeny myslenia je napríklad už spomínané vajíčko. V minulosti ho ľudia vnímali ako nepriateľa, keďže obsahuje cholesterol. Vajce bolo brané ako potravina, ktorej účinky na ľudské telo sú značne negatívne. Fakty, že obsahuje množstvo bielkovín, vitamíny a stopové prvky ako železo a zinok, sa prehliadali. Dnes sa už viaceré mýty zakorenené v ľuďoch podarilo vyvrátiť a vajcia by mali byť pravidelnou súčasťou jedálnička. Ak niekto argumentuje obavami z vysokej hladiny cholesterolu, mal by radšej zo svojej stravy vylúčiť potraviny ako slanina, klobása, tučné mäso a rôzne vyprážané jedlá. Z pohľadu cholesterolu je totiž vajíčko voči nim prakticky zanedbateľné. Navyše dnes si už čoraz viac ľudí uvedomuje, že ich hlavným nepriateľom pri chudnutí nie sú tuky, ale sacharidy a najmä rýchle cukry. Hlavne ony majú na svedomí to, že ľudia konzumujú také obrovské množstvo energie, ktorá sa nespáli, ale ukladá sa v tele a človek postupne naberá na hmotnosti.
AJ ZAVÁHANIE JE SÚČASŤOU PROGRESU
Asi by bolo naivné myslieť si, že budete dodržiavať svoj jedálny lístok presne do bodky a bez jediného „zhrešenia“ v podobe nezdravého jedla. Do určitej miery je to prípustné. Nemusíte byť dokonalý, ak chcete dosiahnuť svoj cieľ, musíte byť však dosť dobrý. Takže občasné zaváhania (jeden – dvakrát do týždňa) sú prípustné. A až keď budete mať do detailov prepracovanú stravu, môžete sa prípadne začať zaoberať nejakými výživovými doplnkami či „zázračnými“ superpotravinami.
Autor: Ján Karašinský
Foto: Shutterstock