Šéfkuchár Martin Novák vám prináša ďalší unikátny recept, ktorý obohatí váš gurmánsky repertoár. Pripravte sa na spojenie luxusu a jednoduchosti s hovädzím carpacciom, doplneným o chutnú tapenádu a kváskové čipsy. Hovädzie carpaccio s tapenádou a kváskovým čipsom je nielen vizuálnou lahôdkou, ale aj potešením pre vaše chuťové poháriky. Recept zdôrazňuje Martinovu filozofiu o tom, že skvelé jedlo vychádza z kvality surovín, jednoduchosti prípravy a inovácie v podávaní. S kombináciou šťavnatej hovädzej sviečkovice z farmy neďaleko od Trnavy z malej obce Pavlice, aromatickej tapenády a domácich kváskových čipsov, určite zaujmete na každej párty či večeri. Pridajte štipku gurmánskeho dobrodružstva do vášho kulinárskeho repertoára a vychutnajte si každé sústo tohto umenia.
Hovädzie carpaccio s tapenádou a kváskovým čipsom
Ingrediencie:
1 kg hovädzia sviečkovica
50 g soľ
20 g korenie
50 g hľuzovka Tito
100 ml hľuzovkový olej Tito
300 g syr Chesio Extra Old
500 g kalamata olivy
150 ml olivový olej
100 g syr Chesio Extra Old (na tapenádu)
200 g kváskový chlieb
500 g kváskový chlieb (na čipsy)
100 ml olivový olej (na čipsy)
50 g cesnak
10 g čerstvé oregano
30 g soľ (na čipsy)
Mikro bylinky (z Beladíc)
Postup:
1 Príprava carpaccia:
Hovädziu sviečkovicu nakrájajte na tenké plátky a usporiadajte na tanier. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
2 Príprava tapenády:
Vykôstkujte kalamata olivy a spolu s 100 g syra Chesio Extra Old ich rozmixujte v mixéri do hladka. Pridajte olivový olej, aby vznikla hladká pasta.
3 Príprava kváskových čipsov:
Kváskový chlieb nakrájajte na tenké plátky. V miske zmiešajte olivový olej, prelisovaný cesnak, nasekané oregano a soľ. Plátky chleba obojstranne potrite touto zmesou. Opečte v rúre pri 180 °C, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
4 Príprava hľuzovky:
Hľuzovku nastrúhajte na jemno a zmiešajte s hľuzovkovým olejom.
5 Finálna úprava:
Na tanier s hovädzím carpacciom rozložte tapenádu z olív a posypte nastrúhanou hľuzovkou. Na vrch pridajte drobné kúsky syra Chesio Extra Old a ozdobte mikro bylinkami. Podávajte spolu s kváskovými čipsami.
Dobrú chuť!
Autor: Jozef Grondžák
Foto: Jozef Buhaj