Recepty šéfa vám Martin Novák prináša originálny recept, ktorý perfektne skĺbi zaujímavé chute a textúry.
Karfiolové pyré doplnené cibuľovými bhaji a kombináciou hlivy a hľuzovky predstavuje lahôdku, ktorá skvelo doplní váš stôl.
Leto je tu a s ním prichádza chuť na ľahké, no zároveň výrazné jedlá. Martin Novák, váš obľúbený šéfkuchár, na tento mesiac pripravil niečo skutočne výnimočné – karfiolové pyré s pikantnými cibuľovými bhaji a sýto chutiacou kombináciou hlivy a hľuzovky. Tento recept je nielen vizuálne pútavý, ale aj plný bohatých chutí a rozmanitých textúr, ktoré spolu harmonicky spolupracujú. Proces prípravy sa začína jemným karfiolovým pyré, ktoré získava svoju krémovosť vďaka kombinácii smotany a masla s jemnou príchuťou šalotky a cesnaku. Karfiol, skvelý zdroj vitamínov a minerálov, je tu prevedený do luxusnej formy, ktorá poteší každého gurmána. Cibuľové bhaji, tradičný indický snack, je v tomto recepte upravený na ľahký, krehký a pikantný doplnok, ktorý pyré skvele dopĺňa svojou chrumkavosťou a bohatými koreninami ako kari a rasca. Hliva a hľuzovka, opekané na oleji do zlatista, zas pridávajú jedlu zemité tóny a robia z každého sústa malé dobrodružstvo. Martin vás pozýva objaviť tento skvostný recept, ktorý z jarného večera urobí nezabudnuteľný kulinársky zážitok. Vychutnajte si každé sústo tohto sofistikovaného pokrmu.
Karfiolové pyré s cibuľovými bhaji, hlivou a hľuzovkou
INGREDIENCIE:
Karfiolové pyré:
0,10 kg masla
0,20 kg šalotky
0,06 kg cesnaku
0,005 kg čierneho korenia
0,04 kg soli
0,10 kg cukru
2,00 ks karfiolu
1,50 l smotany 33%
Cibuľové bhaji:
2,00 ks cibule
0,24 kg špaldovej múky
0,004 kg kurkumy
0,008 kg kari
0,004 kg mletej rasce
0,04 kg škrobu
0,20 l oleja
Hliva a hľuzovka:
0,40 kg hlivy
0,20 kg eringy
0,015 kg hľuzovky
0,10 kg byliniek
Postup:
1 Príprava karfiolového
pyré: Nakrájajte šalotku a cesnak na jemné kúsky. Karfiol rozdeľte na ružičky. V hrnci zohrejte maslo a orestujte na ňom šalotku a cesnak. Pridajte karfiol a restujte ďalších pár minút. Zalejte smotanou a povarte, kým karfiol nezmäkne. Mixujte zmes do hladka. Dochuťte soľou, korením a cukrom podľa chuti. 2 Príprava cibuľových bhaji:
Nakrájajte cibuľu na tenké krúžky. V miske zmiešajte múku, kurkumu, kari, rascu a škrob. V panvici zohrejte olej. Cibuľové krúžky obaľte v zmiešanej múke a koreninách. Smažte cibuľové krúžky v rozpálenom oleji, kým nebudú zlatisté a krásne krehké.
3 Príprava hlivy a hľuzovky: Očistite hlivu a hľuzovku a nakrájajte ich na plátky. Na panvici zohrejte olej a orestujte hlivu a hľuzovku, kým nebudú mäkké a zlatisté. Na záver posypte pokrájanými bylinkami.
Servírovanie:
Podávajte karfiolové pyré s cibuľovými bhaji a orestovanou hlivou a hľuzovkou.
Dobrú chuť!
autor: Jozef Grondžák
foto: Jozef Buhal