Vedci z Harvardu a University od East Anglia pracovali na tejto úlohe celé tri desaťročia a postupne oslovili viac ako 50 tisíc mužov. Samotný výskum začal už v roku 1986 a každé štyri roky odborníci podrobne mapovali jednálniček sledovaných osôb. Popri tomto primárnom cieli, pochopiteľne skúmali aj sexuálny život týchto mužvo, resp. kvalitu erekcie a schopnosť udržať ju. Vedci v rámci úlohy zohľadňovali celý rad faktorov, ktoré by mohli výsledky ovplyvňovať. Počítali s fajčením, telesnou hmotnosťou, fyzickou alebo športovou aktivitou, pitím kávy a podobne. Ukázalo sa, že celá jedna tretina respondentov mala problémy s erektilnou dysfunkciou.
Napokon sa prekvapivo ukázalo, že chyba bude zrejme v zložení jedálnička. Muži, ktorí konzumovali jedlo a nápoje bohaté na flavonoidy, teda látky s antioxidačnými a protizápalovými účinkami, problémy s erekciou nevykazovali. Flavonoidov jestvuje asi 60 druhov, pričom výskum mapovali šesť z nich. Vo finále sa napokon ukázala silná trojka: antokyan, flavanon a flavon. Tieto tri druhy flavonoidov sú teda postrachom erektilnej dysfunkcie. Prvý sa nachádza v čerešniach, čiernych ríbezloch, červenom víne, ostružinách, brusniciach a reďkovkách. Druhé dva nájdeme v citrusoch. Najlepšie výsledky mali páni, ktorí tieto potraviny doplnili telesným pohybom a športovaním. Ako k téme uvádza server news.health.com v obecnej rovine tak platí, že kvalita erekcie súvisí so zdravým životným štýlom, primeraným pohybom, striedmosťou pri poháriku a úplným odmietnutím tabaku.