Tak to poznáme v našich zemepisných šírkach a pri bežných odrodách, ktoré majú väčšinou červenú, žltú alebo zelenú farbu plodov. Ale predstavte si situáciu, že prídete k stromu s tmavo rubínovými plodmi, a po zahryznutí máte v ústach chuť kyslo jedovatého jablka, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani zlá čarodejnica zo Snehulienky. Vtedy ste najpravdepodobnejšie narazili na Arkansaské čierne jablká (Arkansas Black Apple), ktoré sa priamo nekonzumujú. Najlepšie sú až po pár mesačnom pobyte „dozrievania“ na nejakom chladnom mieste. Potom prekvapia plnou sladkou chuťou s tónmi škorice, čerešní, koriandra a vanilky. Okrem lahodnej chuti obsahujú vitamíny C, K, A, E, B1, B2, B6
Plody tejto odrody majú jemnú svetložltú chrumkavú a voňavú dužinu s vysokým obsahom kyselín. Jablká sú stredne veľké a zvyčajne okrúhle. Šupka je tmavočervená, že sa zdá byť takmer čiernej farby. Klimaticky dobre odolné stromy začínajú rodiť tri až päť rokov od výsadby, a mávajú svetlo ružové kvety. Treba ich pravidelne zalievať. Momentálne tvorí produkcia čiernej odrody v Arkansase tri až päť percent. V ostatných rokoch ju miestni kuchári začali častejšie používať nielen do náplne koláčových náplní, ale aj do príloh k mäsu a syrom.
Mohlo by vás zaujať:
Potvrdené! Ovocie a zelenina dokážu poraziť depresiu a demenciu
Čo s našim telom dokážu dve jablká denne?
Ovocní mutanti: Zahryzneme sa časom do hruškojablka alebo jablkohrušky?