Okrem prvotnej teplej sprchy by to chcelo aj nejaké zahriatie „zvnútra“. A inšpiráciu sme logicky hľadali tam, kde majú zimu drsnejšiu ako býva u nás. U Severanov, ktorí na svoj glögg (skratka z glödgad vin – v preklade žeravé víno) nedajú dopustiť. Nápoj je niekedy uvádzaný ako švédsky punč alebo fínske varené víno. Teraz vám predstavíme švédsku verziu.
Suroviny (na cca liter nápoja):
750 ml suchého červeného vína
100 ml portského vína
50 ml vodky
150 g kryštálového cukru
15g vanilkového cukru
150 g blanžírovaných celých mandlí
150 g tmavých hrozienok
2 celé škorice
1g kardamónu
5 celých klinčekov
kúsok olúpaného zázvoru
kôra z polovice pomaranča
Postup: Podrvenú škoricu a kardamón nasypte do malého skleného pohára, pridajte k nim zázvor, pomarančovú kôru, klinčeky a zalejte vodkou (optimálne by ste to mali nechať deň macerovať, ale zime je teraz). Ale aspoň 15 minút by ste vydržať mohli. Potom vodku obohatenú o koreniny preceďte cez jemné sito do veľkého hrnca. Pridajte červené víno, portské, kryštálový cukor, vanilkový cukor, mandle a hrozienka a zahrievajte na strednom stupni, kým sa na okrajoch hrnca nezačnú vytvárať bublinky. Servírujte do hrnčekov s niekoľkými mandľami a hrozienkami. Zvyšný glögg udržiavajte teplý na veľmi miernom ohni.
Ostatní tekutí kamaráti:
Tip na drink: Cranberry Old Fashioned
Tip na drink: Espresso Martini
Tip na drink: Hot Toddy