Ak milujete vynikajúce a špičkové jedlo, tak práve Rím si pre vás pripravil niekoľko skutočne lukratívnych a luxusných reštaurácií. Láska prechádza cez žalúdok a keď vyslovíte názov Ríma v taliančine odzadu, dostanete slovíčko „Amor“. Vydajte sa na chutné spoznávanie tých najlepších podnikov Ríma a z Večného mesta si odnesiete fantastické zážitky. Aké sú najluxusnejšie rímske reštaurácie a koľko v nich zaplatíte za skvelú večeru?
La Pergola
Najjagavejšou hviezdou spomedzi všetkých luxusných reštaurácii Ríma je reštaurácia menom La Pergola, ktorú nájdete v lukratívnom hoteli Cavalieri, nad ktorým drží ochrannú ruku Waldorf Astoria. La Pergola nie je len obyčajným, drahým podnikom, ale je to jediná rímska reštaurácia, ktorá sa môže popýšiť tromi michelinskými hviezdami. Nič lepšie jednoducho v Ríme nenájdete, a tak niet divu, že o rezerváciu sa musíte takmer pobiť. La Pergola sa ocitla na prestížnom liste medzi stovkou najlepších reštaurácií sveta a okrem vynikajúceho a nápaditého jedla ponúka svojim hosťom aj unikátny výhľad na strechy Ríma, medzi ktorými vyniká obrovská kupola Chrámu sv. Petra. Hviezdou kuchyne je šéfkuchár Hein Beck, ktorý tu pracuje od roku 1994 a je stálicou na rímskom, gurmánskom nebi. V reštaurácii mu sekunduje oceňovaný someliér Marco Reitano a medzi 60 000 fľaškami vína, ktoré podnik ukrýva nájdete aj vzácne archívne kúsky obdobia medzi svetovými vojnami. Na svete by ste ťažko hľadali podnik s väčším výberom vína. Ak sem prídete, objednajte si ochutnávkové 10-chodové menu, ktoré vás každým chodom presvedčí o unikátnosti tohto miesta. Ochutnajte foie gras s treskou a zelerom, fantastickú jahňacinu, morské raky varené v oleji a ako dezert nepohrdnite ani ovocnou zmrzlinou s čajovým krémom.
Cena ochutnávkového menu sa vyšplhá pokojne na cca 220 eur.
Adresa: Via Alberto Cadlolo, 101, 00136 Roma, Taliansko
Il Pagliaccio
Ak by sme našli reštauráciu, ktorá by sa La Pergole dokázala aspoň priblížiť, bola by to reštaurácia s názvom Il Pagliaccio, teda „Klaun“. Obe reštaurácie sú absolútne odlišné, no spájajú ich michelinské hviezdy. Il Pagliaccio ich má rovno dve, a tak stojí na vrchole rímskeho kulinárskeho umenia. Šéfkuchárom je Francúz Anthony Genovese, ktorý počas svojej kariéry pôsobil v Anglicku, Japonsku, Malajzii aj v Thajsku. Zovšadiaľ si so sebou priniesol nové zvyky, ktoré pretavil do vlastných nápadov, a preto je menu v Il Pagliaccio unikátnym. Jedlo tu nemá pravidlá a nie je zviazané tradíciou, ale žije si vlastným životom, pretože sa tu zameriavajú na jeho príbeh viac než na to, čo sa od neho očakáva. Ak milujete v gastronómii myslenie „out of the box“, toto miesto budete milovať, pretože ste rovnaká krvná skupina práve s Anthonym Genovesem. Vyberte si ochutnávkové menu zvané „Otto“, v ktorom namiešali osem najzaujímavejších jedál, ktoré symbolizujú príbeh kulinárskeho života šéfkuchára. Toto vás bude rozhodne baviť.
Cena: Za ochutnávkové menu zaplatíte cca 100 – 120 eur.
Adresa: Via dei Banchi Vecchi, 129/a, 00186 Roma RM, Taliansko
La Terrazza
Podnik La Terrazza ozdobený jednou michelinskou hviezdou má v sebe náboj lukratívneho miesta a jedla, ktoré je povýšené na zážitok. Elegantná reštaurácia ležiaca v príjemnej záhrade na streche hotela Eden je romantickým miestom, odkiaľ si počas jedla môžete užiť ten najkrajší pohľad na Rím. Len kvôli samotnému výhľadu by sa sem oplatilo merať cestu, no ak si k nemu pripočítate aj kulinárske umenie šéfkuchára Fabia Cierva, objavili ste jackpot. Ten vsadil na najlepšiu taliansku klasiku, no nenechal ju len tak a sem-tam do nej primiešal exotické prvky, čím ešte viac zvýraznil ich chute. Originálne nápady vyhľadávajú mnohí a medzi najväčšie špeciality patria čerstvé ravioli v teľacom vývare s nastrúhaným chrenom alebo cestoviny s ustricami pripravovaným na pare s kokosom a rukolou. La Terrazza je vyhláseným miestom pre dezerty, ktorým sa venuje špecialista, legendárny kuchár Angelo Musa. Bez sladkej bodky by nebola návšteva La Terrazzy kompletná.
Cena: Za večeru a menu tu zaplatíte cca 130 – 200 eur.
Adresa: Via Ludovisi 49, Rome, 00187, Italy
Imago
Luxusná rímska reštaurácia Imago sa môže popýšiť jednou michelinskou hviezdou, no čo na nej návštevníci milujú ešte viac než lukratívnu hviezdičku je výhľad, ktorý Imago ponúka. Reštaurácia leží na vrchu hotela Hassler a celý Rím so Španielskymi schodmi máte pod nohami. Toto je miesto na špeciálne výročia, narodeniny alebo len pre neopísateľnú chuť do života v štýle „dolce vita“. Imago patrí bez preháňania medzi najlepšie rímske reštaurácie a jej mladý šéfkuchár Andrea Antonini si rýchlo svojím umením vybudoval renomé, vďaka ktorému má Imago svojich stálych zákazníkov čakajúcich najvyšší štandard. Podáva sa tu zmes talianskeho aj medzinárodného jedla. Dbá sa tu na sezónnosť aj tradície, no tie sa zaobaľujú do moderného šatu, vďaka čomu sú príťažlivejšie. Určite tu ochutnajte Crudo Misto di Mare, mäsovú špecialitu Coniglio alla Cacciatora či neskutočný hruškový koláč s ricottou a čokoládou. K tomu všetkému tu nájdete obrovský a luxusný výber talianskeho aj svetového vína.
Cena: Za ochutnávkové menu zaplatíte cca 130 – 160 eur.
Adresa: Piazza Trinità dei Monti 6, Rome, 00187, Italy
Glass Hostaria
Ďalšia rímska reštaurácia ozdobená michelinskou hviezdou je miestom, kde gastronómia nie je len remeslom, ale aj umením. Lásku k jedlu tu jednochudo cítiť, a preto je Glass Hostaria tak obľúbená spomedzi všetkých dokonalých podnikov. Nachádza sa v srdci rímskej štvrti Trastevere známej svojimi romantickými uličkami a už na prvý pohľad vás zaujme moderný dizajn a príjemná atmosféra. Kým v mnohých iných rímskych luxusných reštauráciách dominujú muži, Glass Hosteria má na svojom čele šéfkuchárku Cristinu Bowerrman priamo z Ríma. Strávila viac než dekádu v americkom Texase, no vrátila sa domov do Ríma, aby zúročila svoje talianske korene a nechala v jedle vyniknúť jej kultúrne dedičstvo. Mnohí povedia, že tu servírujú najlepšie jedlo v Ríme, ale sto ľudí, sto chutí. V každom prípade, môžete si byť istí, že ak sa sem vyberiete, budete jesť v jednom z najlepších podnikov hlavného mesta. Najväčšími špecialitami podniku je dokonalý seafood na mnoho spôsobov známy svojou čerstvosťou. Skúste krevety či rakov, no rovnako vás zaujme aj foie gras a ravioli s parmezánom, ktorý dozrieva až 60 mesiacov. Dezert podfarbený Armagnacom s penou z bielej čokolády sa na záver vašej návštevy rozplynie ako sen, o ktorom ste netušili, že existuje.
Cena: 80 – 100 eur za ochutnávkové menu.
Adresa: Vicolo del Cinque 58, Rome, 00153, Italy
Aroma
Existuje v Ríme väčšie klišé ako večera v perfektnej reštaurácii s výhľadom na slávne Koloseum? Presne na toto vsadila reštaurácia Aroma, no dôkazom toho, že tu nejde len o nádhernú panorámu, je aj jedna michelinská hviezdička, ktorú podnik dostal. Nájsť v Ríme reštauráciu s výhľadom nie je problém, ale aby v nej podávali skutočne lukratívne jedlo v štýle fine diningu, to zažijete len na niektorých miestach. Práve Aroma medzi nimi krásne vyniká. Spája sa v nej elegancia aristokratického paláca Palazzo Manfredi a chutné vízie rímskeho šéfkuchára Giuseppa di Loriho. Podnik má miesto len pre 28 ľudí, a tak máte radi intímnejšie prostredie, prídete si tu na svoje. Všetko, čo tu dostanete má svoje lokálne korene v okolí, a práve na tom postavila Aroma svoj koncept. Talianska a stredomorská kuchyňa, ktorá tu vzniká je umeleckým dielom na tanieri a nemožno im uprieť ani kreativitu. Medzi najväčšie špeciality Aromy patria kukuričné cestoviny s morským čertom, rajčinami sušenými na slnku s ozdobou v podobe kandizovanej citrónovej kôry. Nesklame vás ani rímska špecialita v podobe vyprážaného artičokového kvetu a zaujímavosťou je, že šéfkuchár nechal odstrániť všetky jedlá z tuniaka zo svojho menu, pretože podporuje udržateľnosť. Namiesto tuniaka sa Aroma špecializuje na menej známe druhy rýb, z ktorých vytvárajú pochúťky, aké by ste nikdy nečakali. Na svoje si prídu aj milovníci cestovín, pretože ich ponúkajú v piatich rôznych variantoch.
Cena: 120 – 170 eur za ochutnávkové menu.
Adresa: Via Labicana 125, Rome, 184, Italy
Mohlo by vás zaujať:
Najdrahšie reštaurácie Singapuru
Steakhouse CUT podľa Wolfganga Pucka
Kde si u susedov vychutnáte michelinskú gastronómiu?