Spodne kvasené pivo, stabilizované pri nízkych teplotách, čiže ležiak, je najrozšírenejším typom piva na svete. Dokonca už aj malé pivovary uvažujú nad týmto starým konceptom výroby ako nad metódou na udržanie svojho rastu. Český producent výnimočných ležiakov Budějovický Budvar rozšíril svoj sortiment ležiakov a po domácom úspechu prináša horký Budvar 33 aj na Slovensko. Ležiaky sú však pútavé nielen svojou chuťou. S ležiakmi súvisí mnoho zaujímavostí a my sme ich pre vás vybrali 33.
1. Slovo ,ležiak’, resp. ´lager´ pochádza zo severoeurópskych jazykov a znamená miesto na spanie, skladovanie, alebo uchovávanie.
2. Názov ležiak, alebo aj lager, je odvodený od vyše mesiaca dlhého kvasenia, keď pivo „leží“. Nie každý pivovar má dostatok ležiackych tankov. Budějovický Budvar patrí k pivovarom s najväčšou kapacitou týchto tankov v Európe.
3. Pomalé zrenie dodáva pivu čaro, vytvára výraznejšie, hlbšie, sýtejšie príchute.
4. Počas fermentácie začne pivný mok v určitom bode produkovať rôzne neželané zlúčeniny chutí a vôní. Kvasinky ich dokážu časom reabsorbovať, výsledkom čoho je čistá, svieža chuť. Preto nie je dobré skracovať čas ležania.
5. Budweiser Budvar Original zreje 90 dní, limitovaná edícia Budvar Reserve si dopraje oddych luxusných 200 dní, čo ho robí svetovým unikátom pretože v dnešnej dobe žiadny iný pivovar nenecháva svoj ležiak zrieť tak dlho.
6. Ležiaky majú svoj pôvod v dnešnom Nemecku a Rakúsku.
7. Chladná fermentácia sa datuje do stredoveku. Vtedy sa pivo mohlo variť iba v chladnejších mesiacoch roka, zvyčajne od septembra do mája, a kvasilo sa a skladovalo sa v jaskyniach a pivniciach. Pivovarníci teda vykopávali pivnice, plnili ich ľadom a tu pivo skladovali. Pre ešte väčšiu ochranu pivníc vysádzali nad nimi košaté gaštany. Tie majú hustú korunu a plytké korene, ktoré stabilitu pivníc nenarúšali. Odtiaľ bol už len krôčik k laviciam pod gaštanmi a k pivným záhradám.
8. Kvasinky, vhodné na výrobu ležiakov, pochádzajú približne z obdobia okolo roku 1500.
9. Prvé rozsiahle chladené ležiacke nádrže vyvinul Carl von Linde v roku 1870 pre Spaten Brewery pivovarníka Gabriela Sedelmayra v Mníchove.
10. Budvar sa vyrába na jednom a tom istom mieste, v Českých Budějoviciach, už od roku 1265.
11. V roku 1895 českí pivovarníci založili Český pivovar vo vlastníctve Čechov. Bol založený Český akciový pivovar.
12. Budějovický Budvar je od roku 1967 až dodnes český národný podnik a zároveň je jediným českým národným pivovarom.
13. V roku 2004 prisúdila Európska komisia pivu Budvar štatút ‘Chránené zemepisné označenie’.
14. Kým pivo sa vyrába zo 4 ingrediencií, ležiak ich potrebuje päť. K chmeľu, sladu, kvasinkám a vode treba pridať aj čas.
15. Voda tvorí až 96 % piva.
16. Nenechajte sa pomýliť stupňami. Stupňovitosť nehovorí o obsahu alkoholu v pive, ale o podiele mladiny. Spravidla je vyššia ako obsah alkoholu.
17. Jednotka horkosti sa označuje IBU. Budweiser Budvar Original má 22 jednotiek horkosti. Prazdroj vyše tridsať. Veľmi horké pivá typu IPA mávajú mnohokrát vyše 70 IBU. Americké a ázijské ležiaky mávajú okolo desať. Budvar 33 má 33 IBU.
18. Chmeľ dodáva pivu horkosť a arómu. Pri výrobe horkého ležiaka Budvar 33 z Budějovického Budvaru sa používa jedna z najhorkejších odrôd, odroda Agnus.
19. V Budějovickom Budvare sa dodnes varí podľa nemeckého ‘Reinheitsgebot’, čiže podľa zákona o čistote piva, ktorý na výrobu piva povoľuje používať jedine sladový jačmeň, celé hlávky žateckého chmeľu, kvasinky a vodu.
20. Budvar 33 je zaujímavý aj svojim sladom Crystal Light, ktorý sa používa predovšetkým do vrchne kvasených pív.
21. Ležiacke pivá sa fermentujú kvasinkami kmeňa Saccharomyces Pastorianus, ktorý pracuje pri nižších teplotách oveľa pomalšie a označuje sa ako „spodný kvas“.
22. Priekopníkmi v tvorbe pivných kvasníc pre ležiak boli majstri v pivovare Budweiser Budvar, keď vo svojom laboratóriu vytvorili v roku 1895 svoj vlastný kmeň Saccharomyces pastorianus.
23. Ležiak by mal byť osviežujúci a iskrivý a mal by sa ľahko piť. Najlepšie si ho vychutnáte vychladený na 7 °C.
24. Obsahuje vitamíny skupiny B, najmä pyridoxín, kyselinu pantoténovú, riboflavín, niacín, má vysoký obsah draslíka a horčíka a nemá žiaden obsah tuku ani cholesterolu.
25. Pivo obsahuje horké látky, tzv. horčiny, ktoré dráždia chuťové receptory a vyvolávajú chuť do jedla. Pivné brucho teda rastie skôr z dobrôt, ktoré k pivu zajedáme, než zo samotného piva.
26. Pre výčapné pivo a ležiaky je ideálny ťažký bruchatý pohár s veľkým uchom, teda klasický krígeľ.
27. Pohár musí byť dokonale čistý, vychladený a pred čapovaním opláchnutý v ľadovej vode. Toto zabezpečí vytvorenie a udržanie peny v pohári.
28. Pohár na pivo sa nemá utierať utierkou, aby prípadné chĺpky neznehodnotili penu.
29. Penová bariéra hrá kľúčovú úlohu pri chránení chute piva, keďže zabraňuje kontaktu piva so vzduchom a nedochádza k jeho okysličeniu.
30. Hrúbka vychladeného pohára dopomôže udržať správnu teplotu piva dlhší čas.
31. Výčapníci vo svete piva sa školia celé mesiace, niekedy aj roky, aby sa stali majstrami v umení čapovania. Aj výuka tohto kumštu patrí medzi aktivity Budějovického Budvaru, ambasádora českej pivnej kultúry doma a vo svete.
32. Mliekom sa označuje pohár plný pivovej peny, čochtan je zas naopak čerstvo načapované pivo bez peny.
33. Cenosillicafóbia je strach z prázdneho pohára.
Mohlo by vás zaujať:
Prečo má novinka z českého národného pivovaru Budvar 33 práve 33?
Nenapodobiteľný: Budweiser Budvar sa dá uvariť len na jedinom mieste na svete