Vyberme sa do parížskych ulíc objaviť unikátnu reštauráciu Le Meurice, ktorej kraľuje gastronomický boh menom Alain Ducasse. Otvorte dvere do luxusného sveta kulinárskych zážitkov s dvomi michelinskými hviezdami.
Na počiatku príbehu luxusnej reštaurácie Le Meurice v srdci Paríža je Alain Ducasse. Ak sa pohybujete v gastronomických kruhoch, určite ste o ňom počuli, pretože v kulinárskych rebríčkoch je zosobnením človeka, ktorý svojou prácou dosiahol na olymp. Nepozeral sa na neho z diaľky, nekráčal v jeho tieni, ale vybral sa priamo na neho kľukatými cestičkami a namiesto toho, aby sa nadýchol a vrátil sa, zostal tam a začal lietať. Alain Ducasse je synonymom dokonalej, ukážkovej, regionálnej aj luxusnej gastronómie a je to človek, ktorý povýšil obyčajné suroviny na zážitok, pre ktorý sa oplatí cestovať a počkať si na stôl.
Narodil sa v roku 1956 na farme neďaleko francúzskeho mesta Orthez, no už ako 16-ročný mladík sa vybral na svoju cestu, ktorou kráča dodnes. Od kuchárskeho učňa v Bordeaux sa postupom času dostal na post šéfkuchára a svoje umenie zdokonaľoval natoľko, že v roku 2005 sa stal prvým šéfkuchárom sveta, ktorý mal pod svojimi rukami tri reštaurácie ozdobené troma michelinskými hviezdami. Nie, vyššie sa už jednoducho ísť nedalo. Pred pár rokmi mal dokonca až 21 hviezdičiek (dnes 19), čím sa dostal na druhé miesto za legendu Joëla Robuchona, ktorý ich mal o desať viac. Dnes učí mladšiu generáciu šéfkuchárov vážiť si lokálne, kvalitné suroviny miestnych farmárov či chovateľov. Len tak môže do seba človek nasať esenciu regionálnych chutí a sám si dáva pozor, aby jeho reštaurácie kráčali rovnakou cestou.
Ak sa vyberiete do luxusnej reštaurácie Le Meurice, prvé, čo vás uchváti, je priestor, v ktorom tento podnik nájdete. Nachádza sa totiž v nádhernom, vznešenom hoteli Le Meurice na ulici Rue de Rivoli z 19. storočia. Neďaleko odtiaľto sa rozlievajú záhrady Jardin des Tuileries, slávny Louvre aj námestie Place de la Concorde s luxorským obeliskom. Hotel spĺňa prísne kritériá, aby sa mohol volať palcový hotel a presne tak sa budete cítiť, ak vstúpite dnu. Samotný príbeh hotela v 20. storočí by vydal knihu, pretože sa tu „varili“ dejiny Paríža od hotelového rozletu cez nemeckú okupáciu až po modernú súčasnosť. Dnes patrí vzácna budova do zbierky luxusných hotelov Dorchester a jeho vlastníkom je exotická Brunejská investičná spoločnosť s vlastným imaním, ktorého hodnota je viac ako 30 miliárd dolárov. Peniaze v tomto hoteli teda nikdy neboli problémom. Jeho meno a duša sem pritiahli viac slávnych ľudí, než si dokážete predstaviť. Prvým kráľom, ktorý tu prespal, bol španielsky monarcha Alfonso XIII. a po ňom si tu svoje noci užili aj panovníci z Talianska, Belgicka, Grécka, Bulharska, Dánska, prespal tu perzský šáh, ale aj Rockefeller, Roosevelt, Kipling či Placido Domingo. Za maskota hotela sa považuje Salvador Dalí, ktorý tu trávil vždy mesiac v roku po dobu 30 rokov!
Reštaurácia Le Meurice je luxusným priestorom, až máte pocit, že ste sa ocitli v paláci. Kričí to zo stien, z obrazov, dekorácie aj z tých najmenších detailov, ktoré vás odrazu obklopili a pohltili. Nie je to však len zdanie, pretože interiér reštaurácie vzal do svojich rúk parížsky dizajnér Philippe Starck, ktorý vošiel do povedomia tým, že navrhol interiér pre súkromný apartmán francúzskeho prezidenta Francoisa Mitterranda v Elyzejskom paláci. Za vzor toho, ako by interiér reštaurácie mal vyzerať, si vzal kráľovský palác Versailles a inšpiroval sa unikátnym salónom De la Paix. To je ten rozdiel! Sadnete si dnu k stolu s perfektným snehobielym obrusom a ste v paláci na miestach, ktoré by kedysi boli vyhradené len pre nobilitu. Dnes vám gastronomický zážitok dovolí byť aspoň na chvíľku kráľom či kráľovnou. Miestnosť, kde vám prinesú jedlo, je ladená do zlatých farieb a keď sa rozsvietia pompézne lustre, sála sa rozžiari, akoby bola obložená skutočným zlatom. Luxusný výzor podčiarkne aj mohutný krb či mramorovanie stĺpov strácajúcich sa v stenách. Každý detail tu má svoje miesto, a tak ako je perfekcionizmus v kuchyni, musí byť aj tu. Na chute totiž vplýva aj atmosféra a Alain Ducasse nenecháva nič na náhodu. Aj napriek tomu, že má Hotel Le Meurice svoju dušu a reštaurácia pripomína kráľovský palác, tým najväčším ťahákom tohto miesta nie je napokon prostredie, ale kulinárske umenie vychádzajúce z kuchyne. Ste tu ako v galérii, len namiesto vzácnych obrazov sa k vám na stôl dostávajú umelecké diela, po ktorých za chvíľku zostane len spomienka na jazyku a v mysli. Alain Ducasse stavil na dokonalosť a čerstvosť surovín. Svoje jedlá namiešal tak, aby každá jedna použitá surovina mala svoj vlastný príbeh a aby vynikla ich chuť. Šéfkuchárom reštaurácie je dnes Amaury Bouhours, vychádzajúca hviezda svetovej gastronómie, ktorého si Alain Ducasse osobne vybral po tom, ako pracoval vo viacerých jeho reštauráciách v Paríži. Spoločne dokázali z kuchyne v Le Meurice spraviť miesto, kde vzniká gastronomická alchýmia.
Medzi najväčšie špeciality Le Meurice patria morské plody, esencia francúzskej aj mediteránnej kuchyne, no na svoje si prídu aj milovníci mäsa. Môžete si tu vybrať z momentálnej ponuky alebo staviť na menu šéfkuchára, ktoré je zostavené tak, aby ste mohli precítiť, o čom Le Meurice je. Nenechajte si ujsť modrého homára v čiernej cesnakovej omáčke s morským ježkom alebo fantastického ostrieža z pobrežia Cote d´Opal v severnom Francúzsku, ktorého dostanete s mangoldom, cibuľkou a kôprom. Nečakaná kombinácia vyústi do explózie chutí. Čo by ste však povedali na kúsok jemne ugrilovanej pražmy s cviklou a zaúdeným jogurtom? Milovníci ustríc budú jasať, pretože tie, ktoré sa tu podávajú, pochádzajú z bretónskeho Kermancy a čerstvejšie byť už nemôžu. Zaujímavým nápadom je aj zelenina podávaná na horúcich kameňoch, ktorá sa pripraví v parnom kúpeli alebo lokálne, kozie syry. Skúste aj grilované kura z Coloiseau s mrkvou a bylinkami.
Vysoká gastronómia je tu skutočne doma a zážitok podčiarkne aj sladká bodka na záver v podobe dezertov. Tie má na starosti Cédric Grolet, ktorý v roku 2018 dostal ocenenie „The World’s Best Pastry Chef“, a tak viete, že ste v tých najlepších rukách. V dezertoch nájdete všetko od inovatívnosti cez tradíciu, chuť, sladkosť, kyslosť, všetko. Dostane sa sem len kvalitná, ručne vyrábaná čokoláda, najčerstvejšie ovocie či lahodné domáce krémy. Dezerty kladú dôraz na tri elementy. Musia mať dokonalú chuť surovín, musí v nich byť surovina, ktorá vás prekvapí a musia perfektne vyzerať. Špecialitou Le Meurice je aj obdivuhodný vínny lístok s ponukou nielen lokálnych francúzskych vín, ale nájdete v nich aj vína z iných tradičných krajín. Ku každému jedlu vám odporučia presne to, ktoré rozvinie nielen chuť jedla, ale aj vína. Symfónia vo všetkých smeroch.
Hotel Le Meurice, 228 Rue de Rivoli, 750 01 Paríž
Mohlo by vám zachutiť:
Luxusná reštaurácia na vidieckej farme? To je Brae
Prvá reštaurácia v Európe, ktorá je celá pod vodou!
Stôl: To nie je len obyčajná reštaurácia