RAKÚSKO (VIEDEŇ)
Amador. Jediná viedenská reštaurácia s 3* dostala toto prestížne ocenenie pod vedením šéfkuchára Juana Amadora len v roku 2019. Sofistikovaná kuchyňa, fúzia chutí a lahodné párovanie vín. Za najluxusnejšie degustačné menu dnes zaplatíte približne 245 eur.
Walter Bauer. Podnik s 1* je dôkazom, že aj tradičná viedenská či rakúska kuchyňa môže byť povýšená na zážitok s fi ne diningom. Nenájdete tu žiadne fúzie kontinentov, ale poctivé chute s lokálnym nádychom, ktoré prešli redizajnom a dokážu zaujať nielen chuťou, ale aj výzorom. Za ochutnávkové menu zaplatíte okolo 60 – 80 eur.
Apron. Jedinečný podnik v centre mesta ozdobený 1* je miestom, kde cítiť fantastickú kreativitu. Zaujme svojím moderným interiérom, no keď zbadáte na svojom tanieri jedlo, hneď pochopíte, že ste tu správne. Prelínanie a hľadanie chutí, ktoré medzi sebou pracujú, je cieľom Apronu, a tak si pokojne dajte poradiť. Gastronomický zážitok je zárukou. Menu stojí od 60 do 130 eur.
MAĎARSKO (BUDAPEŠŤ)
Onyx. Maďarská metropola má šesť reštaurácií s michelinskou hviezdou, ale iba Onyx má tieto hviezdy dve. Reštaurácia je celebritou na maďarskom gastronomickom nebi a ak milujete vysokú gastronómiu, nemôžete toto miesto obísť. Jedlo pripravené s vášňou, maďarské chute premiešané so stredoeurópskymi vplyvmi a koncept stojaci na surovinách od kačice cez pstruha až po holubičie mäso. Onyx zbiera ocenenia, no tým najväčším je jeho unikátnosť. Za degustačné menu zaplatíte viac ako 100 eur, ale najesť sa tu môžete aj o niečo lacnejšie.
ČESKO (PRAHA)
La Degustation Bohême Bourgeoise. Jedna z dvoch michelinských reštaurácií v Prahe (spoločne s Field). Samotný názov jemne prezrádza, že koncept bude postavený na českej kuchyni a tých najkvalitnejších českých surovinách. Všetko v novom šate privedené do dokonalého zážitku. Už po prvom súste si poviete, že si svoju 1* zaslúži. Za degustačné menu zaplatíte asi 140 eur.
Field. 1* reštaurácia v Prahe možno nezaujme svojím interiérom, ale pre ten ste sem neprišli. Ak príde reč na kvalitné jedlo, luxusné prevedenie a zážitkovú chuť, potom má Field svoju hviezdu oprávnene. Spojenie českých a škandinávskych chutí sa ukázalo ako skvelá voľba. K tomu šéfkuchár, ktorý pôsobil na zaujímavých adresách a miesto, kde by ste sa mali najesť, je na svete. Za veľké ochutnávkové menu zaplatíte 120 – 130 eur, no za obed zhruba 25 – 50 eur.
POĽSKO (KRAKOV)
Bottiglieria 1881. Poľsko má 3 michelinské reštaurácie, pričom dve z nich sa nachádzajú vo Varšave a jedna v Krakove. Práve krakovská reštaurácia Bottiglieria 1881 je najnovším prírastkom na michelinskej mape, pretože svoju hviezdu získala len v júni 2020. Luxusná reštaurácia sa nachádza v storočnej vínnej pivnici. Svoj fine dining postavila na poľských chutiach, škandinávskych detailoch a dokonalej chuti, ku ktorej párujú kvalitné vína. Ochutnajte pstruha s červeným melónom alebo hovädzinu na baklažánoch s ančovičkami. Za kvalitné jedlo tu zaplatíte 30 – 70 eur.
Mohlo by vás zaujať:
Michelin: Hviezda z gastronomického neba
Kulinárska rybia legenda v rukách michelinského šéfkuchára
Keď umelec vlastní michelinskú reštauráciu