Jej odkaz zdobený štyrmi michelinskými hviezdami sa naplno rozžiaril aj v srdci Manhattanu. Bez uznávaného šéfkuchára Erica Riperta by však k tomu nemohlo dôjsť.
Štatút legendy nevznikol náhodou. Le Bernardin lákala Parížanov tými najlepšími rybími špecialitami už od roku 1927. Jej presun v osemdesiatych rokoch do New Yorku z jej kvality nič neubral. Práve naopak. Najprestížnejší rebríček reštaurácií La Liste jej dokonca priznal štatút najlepšej reštaurácie sveta! Štvorhviezdičkový podnik v srdci New Yorku pritom nestavia len na svojom skvelom jedle. Pred deviatimi rokmi prešiel kompletnou rekonštrukciou a jeho interiér dostal moderný nádych najmä vďaka dizajnérskej firme Bentel & Bentel. Aj vďaka nej získala reštaurácia Le Bernardin v roku 2012 prestížne ocenenie James Beard Award za najlepší dizajn.
Vyštudovaný majster remesla
Udržať si prestíž v gastronomickom ponímaní je však omnoho ťažšie. Najmä ak máte podnik, ktorý je úzko zameraný a až na malé výnimky ponúka len rybie špeciality. Reštaurátorka a spolumajiteľka Maguy Le Coze sa snaží ako potomok zakladateľa parížskeho podniku udržať tú správnu retro atmosféru a Eric Ripert jej sekunduje ako ostrieľaný štvorhviezdičkový michelinský šéfkuchár. Erik je prototyp gastronomického pracanta. Vyrastal v mikroštáte Andorra a už ako malý chlapec si osvojil lásku k miestnym ingredienciám. Rodičia si hneď všimli jeho talent a ako 15-ročného ho poslali na kuchársku školu do Perpignan. Ďalej na neho čakala legendárna škola La Tour D´argent a odtiaľ putoval rovno ako kuchár do trojhviezdičkovej reštaurácie Jamin v Paríži. Jedinečný odkaz francúzskej kulinárskej školy teraz napĺňa v newyorskom Le Bernardine dokonale. Nedávno rozšíril priestory tohto podniku o vínny bar. K svetovej rybej špecialite sa musí podávať aj svetové víno, ako inak, francúzske.
Svet rybích zázrakov
Erik tento mok nevyužíva len na podávanie vo vysokých pohároch. Vyrába z nich skvelé omáčky. Tú najvychýrenejšiu dostanete ku grilovanému homárovi. Le Bernardin je rybacím rajom a stavíme sa, že aj keď pri pojme rybia špecialita zavrtíte hlavou, šéfkuchár vás dostane! A to pokojne aj polievkou. Langusty a matsutake hríby zaliate japonským rybím vývarom dashi sú polievkovým umeleckým dielom. Ako hlavné jedlo si môžete vybrať z desiatok najkvalitnejších rýb sveta. Šéfkuchárova špecialita je určite morský čert s divokými hubami, plnenými kapustovými listami, poliaty jemným slaninovým vývarom.
Dobre investované peniaze
Vybrať si môžete aj rôzne podoby štvorchodového menu v hodnote približne 140 eur. Cena je určite vysoká, no vedzte, že ide o najlepšie hodnotenú reštauráciu svojho druhu na svete, takže nejaké tie úspory musíte mať nachystané na útratu. Ak by ste ale chceli ako predkrm kvalitný kaviár, pripravte si ešte 150 eur navyše. Kuchyňa kulinárskeho mága z Andorry však nezožala svoj úspech len jedlami z rýb. Vie vás omámiť aj svojimi dezertmi. Za všetky treba spomenúť najmä špecialitu Le Bernardin – jablko. Celé ovocie so stopkou je konfitované, plnené jablkovou plnkou a potreté hnedým maslom. Dizajnérska krása a skvelá chuť ovocia v jednom! Le Bernardin je kráľovná medzi rybími reštauráciami, poháňaná takmer storočným odkazom z Paríža a láskou k ingredienciám i gastronómii. Svetová jednotka ako sa patrí.
Mohlo by vás zaujať:
Miesto, kde vás čaká oceán plný gastro zážitkov
Bratská chuť nóbl hostinca z Anglicka
Srdce a drina v Kalifornii, to je vyhlásená Quince