Grécki vedci počas 11 ročného výskumu na vzorke tritisíc osôb zistili, že potraviny bohaté na vitamín D môžu chrániť aj pred infarktom alebo mozgovou príhodou. Ich výsledky publikované v časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics uverejnil aj web iol.co.za.
Je však dôležité, aby sa dopĺňal nie prostredníctvom výživových doplnkov, ale prirodzene stravou. Podávanie vitamínu D v kapsuliach, tabletách a iných formách preparátov z lekární nemá žiadny pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev. Výhody D-éčka boli pritom oveľa výraznejšie u mužov ako u žien. Ryby a vajcia boli primárnymi zdrojmi vitamínu D, ktorý sa nazýva „vitamín Slnka“. S mierou ho treba nášmu telu dodávať aj formou slnečného žiarenia.
Mohlo by vás zaujať:
Horúci kúpeľ nie je len pôžitok. Ako chráni naše zdravie?
Ako je to s tým vajíčkom denne?
Nič sa nemá preháňať, lebo zdravie je len jedno