Na zamyslenie je ich správa publikovaná aj na stránke eurekalert.org. Jej záverom je, že strava s vysokým obsahom solí je nielen zlá pre krvný tlak, ale aj pre imunitný náš systém. Zistilo sa, že myši kŕmené potravou s vysokým obsahom solí trpia oveľa závažnejšími bakteriálnymi infekciami. V druhom kroku boli testovaní aj ľudskí dobrovoľníci, ktorí konzumovali ďalších šesť gramov soli za deň, tiež vykazovali výrazné imunitné nedostatky. Toto množstvo zodpovedá obsahu soli v dvoch jedlách rýchleho občerstvenia. Výsledky sú publikované v časopise Science Translational Medicine. Vedci síce pracovali bakteriálnou infekciou, hoci súčasný COVID-19 je spôsobený vírusom SARS-CoV-2. Ale soľou oslabená imunita a jej znížená schopnosť bojovať s infekciou sa bude pravdepodobne týkať aj vírusovej nákazy.
Päť gramov denne, nie viac. Toto je maximálne množstvo soli, ktoré by dospelí mali konzumovať podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). To zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke. V skutočnosti však mnoho Nemcov tento limit značne prekračuje. Údaje z inštitútu Roberta Kocha naznačujú, že muži konzumujú v priemere desať a ženy viac ako osem gramov denne.
Toto zistenie je neočakávané, pretože niektoré štúdie poukazujú na opačný smer. Napríklad infekcie s určitými kožnými parazitmi sa u laboratórnych zvierat liečia podstatne rýchlejšie, ak konzumujú diétu s vysokým obsahom solí. Niekoľko lekárov z tohto pozorovania dospelo k záveru, že chlorid sodný má všeobecne imunitný účinok.
Mohlo by vás zaujať:
Nič sa nemá preháňať, lebo zdravie je len jedno
Ako je to s tým vajíčkom denne?
Ako môže pomôcť ranný beh pri cukrovke?