Chovanie argentínskych a všeobecne juhoamerických kráv na steaky je národná zvyklosť. Je preto jasné, že najmä pojem argentínsky steak nerezonuje svetom gastronómie len tak pre nič za nič.
Zmysel pre chuť
Argentínčania vedia, že i ten najlepší kus hovädzej sviečkovej musí mať poriadnu omáčku, aby sa jej chuť znásobila a spojila s ingredienciami, ktoré bežne nájdete nielen v juhoamerickej kuchyni. Presne taká je chimichurri. Je známa v zelenej (chimichurri verde) a červenej (chimichurri rojo) verzii. Jej podoby v rôznych obmenách nájdete naprieč celou Južnou Amerikou.
Jednoduchosť surovín
Hlavnými ingredienciami sú krájaný cesnak, petržlen, oregano, olivový olej a červený vínny ocot. Niekto pridáva do receptu i šalotku a dosť často sa stretnete aj s jalapeño papričkou. Ak všetko pomiešate, nezabudnite, že omáčka sa tepelne neupravuje a podáva sa k hotovému mäsu. Jemne odlišným podávaním sa ale môžete inšpirovať aj v iných juhoamerických štátoch. Podobné zloženie ingrediencií nájdete napríklad aj v kostarickej salse pico de gallo. V Dominikánskej republike si túto omáčku dávajú do hamburgerov a v mexickom meste León ňou dokonca ochucujú miestnu špecialitu – leónsku pizzu.
Mohlo by vás zaujať:
Gastroextáza: Čo je lepšie – steak alebo sex?
Priprav si steak na mieru
Šťavnatejší a chutnejší steak? Vedci vedia, ako na to