Poslom dobrých správ môže byť štúdia taiwanských vedcov uverejnená aj na webe newscientist.com, ktorí sa zaoberali vplyvom konzumovanej stravy na zápal močových ciest. Za ostatných desať rokov sledovali na Taiwane takmer desaťtisíc ľudí, a prišli k záveru, že u vegetariánov je riziko nižšie. To spôsobujú baktérie E.coly nachádzajúce sa v mäse (hlavne bravčovom a hydine). Nie priamym kontaktom, ale konzumáciou a následným vylučovaním. Oproti tomu rastlinná strava obsahuje veľa antibakteriálnych látok. Vláknina navyše zvyšuje kyslosť čriev a močopohlavného ústrojenstva. U žien vyššie riziko pravdepodobne súvisí so stavbou samotného pohlavného orgánu a faktom, že majú kratšiu močovú trubicu, takže baktérie sem ľahšie preniknú. Ženy – vegetariánky majú o šestinu nižšie riziko infekcie močový ciest, u mužov je to až štvrtinový pokles rizika oproti konzumentom mäsa.
„Vieme, že vegetariáni majú v tráviacom trakte inú flóru. Snažili sme sa zistiť, či infekcia močových ciest vegetariánov bola štatisticky významne nižšia ako pri konzumentoch mäsa. A dokazujeme, že tomu tak je,“ hovorí Chin-Lon Lin z univerzity Tzu Chi. Niektoré zdroje tvrdia, že je ešte predčasné robiť definitívne závery, za pokus to ale stojí.
Mohlo by vás zaujať:
Čo s našim telom dokážu dve jablká denne?
Nič sa nemá preháňať, lebo zdravie je len jedno
Aká strava pomáha pri liečbe úzkosti a depresie?