Kto len bohapusto vypije aj automatovú kávu s tým, že sa potrebuje iba trochu prebrať, ten asi nasledujúce riadky veľmi neocení. Praví kávičkoví fajnšmekri ale zvýšia pozornosť. Ako spomína článok uverejnený v dailystar.co.uk, po cibetkovej a slonej káve sa hlási o pozornosť káva jacu. Aj ona prešla podobným procesom výberu a získania kávových zŕn. Tie zberači nachádzajú vo výkaloch ohrozeného hrabavého brazílskeho vtáka jacu (je príbuzný bažantom či sliepkam). Vták miluje najlepšie bobule kávovníka, ktoré rýchlo prechádzajú jeho tráviacim traktom. Dedinčania vtáčí trus zbierajú a oddelia zrná. Tie sa ďalej dôkladne umyjú, vysušia a pražia. Odborníci tvrdia, že vegetariánska potrava vtákov zohráva úlohu v jedinečnej chuti, ktorá obsahuje tóny marhúľ.
V novej londýnskej kaviarni Jacu vás jedno exkluzívne crappuchino bude stáť 30 libier (cca 35,4 €). Jeden známy britský obchod ponúka kilo tejto zrnkovej kávy až za 1400 libier (cca 1653 €). Majiteľ spoločnosti Arif Graca uviedol, že nápoj mal „čistú, hladkú dochuť bez horkosti“. Zároveň dodáva: „Táto káva je jedinečná. To je druh chuti, ktorú nemôžete zažiť nikde vo Veľkej Británii. Ak ju pijete, stanete sa závislými.“
Z kráľovstva tekutého kofeínu:
Ako nám môže pomôcť káva pri chudnutí?
Ľadová káva: Čierne zlato na studeno
Päť dôvodov, prečo si ráno dopriať kávu